U okviru okruglog stola o temi ‘Sprečavanje rada na crno u obrtništvu FBiH’ predložena je mjera kojom bi se iz federalnih i županijskih ministarstava novim obrtnicima izdvajala sredstva za pokrivanje nameta. Ideja je da program traje šest godina, javlja Anadolija.

 

Predsjednik Obrtničke komore FBiH Mensur Bektić kazao je da se održavanjem okruglog stola želi biti stimulativno u smislu registracije i kontrole obrta.

“Imamo prijedlog projekta koji bi trajao šest godina. Ideja je da federalni i županijski zavodi prvu godinu nakon otvaranja novog obrta participiraju u plaćanju nameta u iznosu 100 posto, da u drugoj godini to bude 50 posto te 20 posto u trećoj godini. U naredne tri godine obrt bi morao funkcionirati i držati radnike koji su radili prve tri godine”, kazao je Bektić.

Osim toga, Bektić je naglasio kako je sa okruglog stola u organizaciji Obrtničke komore FBiH zatraženo i znatno veće izdvajanje sredstava u realni sektor, a manje u društveni.

Predsjednik Obrtničke komore Hrvatske Dragutin Ranogojec kazao je da i njegova zemlja, kao i sve zemlje EU, imaju sličan problem te da je “pitanje samo koliko je država moćna da to spriječi”. On je kazao da u Hrvatskoj rad na crno iznosi i do 30 posto.//Bljesak.info

Odgovori