Potraga za zlatom u središnjoj Bosni i službeno je počela. Vlada Srednjobosanske županije, na prijedlog Sedžada Milanovića, ministra gospodarstva (SDA), na svojoj prvoj sjednici nakon godišnjih odmora donijela je dvije odluke koje se odnose na istraživanje zlata na dva lokaliteta, Mačkare-Mračaj u općini Uskoplje i u Bakovićima u općini Fojnica, piše Artinfo.ba.

Koncesiju za istraživanje eventualnih nalazišta zlata u Uskoplju ali i njegovo iskorištavanje dobila je tvrtka „Glanz investment“ d.o.o. iz Sarajeva. Ova se tvrtka jedina javila na javni natječaj za istraživanje i eksploataciju zlata na lokalitetu Mačkara- Mračaj u Uskoplju koji je objavljen u svibnju ove godine.

Daleko više interesa potencijalni investitori pokazali su za istraživanje eventualnih nalazišta zlata u mjestu Bakovići u općini Fojnica. Podsjećamo, u Bakovićima je nekad postojao rudnik zlata koji je zatvoren prije 77 godina, a zlato pronađeno u Bakovićima izvozilo se u Veliku Britaniju te druge europske zemlje. Je li iza Engleza u Bakovićima ostalo još zlata? To interesira mnoge. Na javni natječaj za istraživanje objavljen također u svibnju ove godine, nakon što su i općinske vlasti Fojnice dale „zeleno svjetlo“ za istraživanje, javilo se čak pet tvrtki. Tri su među njima domaće; „ESKIMO S2“ iz Travnika, jajački „AU AURUM“ i „Zlatna žica“ iz Fojnice. Među zainteresiranim za istraživanje bila je i sarajevska tvrtka „Kung Feng Mining“, ali je posao bodila tvrtka „BBM“ d.o.o. Sarajevo. Oni su, po ocjeni šestočlanog Povjerenstva za dodjelu koncesija, imali nabolju ponudu. Među ostalim, spremni su uložiti deset milijuna maraka u istraživačke radove, studiju potom ustupiti Vladi SBŽ koja bi po dobivenim informacijama s terena raspisala natječaj za dodjelu koncesije za eksploataciju zlata.

Upravo je činjenica da je netko spreman uložiti milijune, a da garancije da će dobiti posao iskorištavanja zlata nema, bila je razlog što su pojedini članovi Vlade SBŽ tražili više informacija o investitoru kao i samom postupku dodjele koncesije.

„Ja vas uvjeravam da nikakvih pritisaka na mene niti članove Povjerenstva koje je dodijelilo koncesiju za istraživanje nije bilo. Interes Vlade je staviti sve taspoložive resurse u funkciju“, poručio je ministar Milanović. Na kraju je odluka ipak izglasana, a resorni ministar je uvjeren kako zlata na području Bakovića još ima.

„Zlato je već pronađeno, sasvim ga sigurno ima, a u kojim količinama, to će pokazati istraživanja koja će, vjerujem, biti završena u idućih godinu dana“, kaže srednjobosanski ministar gospodarstva.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Bude li zaista zlata u Bakovićima u količina isplativim za eksploataciju, Vlada će ponovno raspisati natječaj za dodjelu koncesije, a u postupku iskorištavanja zlata morat će se voditi računa i o suglasnosti mještana kako se ne bi ponovio scenarij viđen na lokalitetu Gotuše na rijeci Željeznici gdje su mještani Gojevića i Bakovića skoro godinu dana svojim tijelima branili gradnju mini centrale za koju nikad nisu dali svoju suglasnost.

Nakon dodjele koncesija za istraživanje, zlatna groznica u središnjoj Bosni, i službeno je počela. Kako će završiti, tek će se vidjeti! (Ana Popović)

 

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Odgovori