Europski parlament usvojio je Rezoluciju o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. na temelju Izvješća zastupnika Cristiana Prede (EPP, Rumunjska).

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković: “Izglasali smo Rezoluciju EP koja je na tragu novog pristupa politike EU prema BiH koji stavlja fokus na gospodarska i socijalna pitanja te učinkovitu koordinaciju europskih poslova na svim razinama vlasti a u cilju provedbe europskih reformi. Drago mi je da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i BiH stupiti na snagu 1. lipnja o.g. U tom kontekstu pozitivno je da se u Rezoluciji poziva nove vlasti BiH da sklope Protokol na SSP čime bi se uzelo u obzir članstvo Hrvatske u EU i zadržavanje tradicionalne trgovine s RH”.

Voditeljica hrvatske EPP Delegacije i potpredsjednica Delegacije EP za BiH Dubravka Šuica je rekla: “Pozdravljam jasne poruke ove rezolucije iz koje proizlazi da je neophodna ustavna reforma koja bi se trebala temeljiti na principima supsidijarnosti, decentralizacije i federalizma kako bi država bila funkcionalna. Konstitutivnost Hrvata, Bošnjaka i Srba ne smije nikada doći u pitanje”.

Ponovivši snažnu podršku cjelovitoj BiH i osudivši secesionističke najave iz Republike Srpske (SNSD), kao i zločin počinjen u Zvorniku, Plenković i Šuica su istaknuli: “Smatramo da je za ubrzavanje europskog puta BiH ključno pokretanje ustavnih reformi. Na inicijativu kluba EPP-a u Rezoluciji se navodi da se prigodom buduće ustavne reforme trebaju uzeti u obzir načela federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimne zastupljenosti čime bi se osigurala jednakost triju konstitutivnih naroda i ostalih”.

Šuica je dodala: “Rezolucija govori i o uspostavi RTV kanala na sva tri službena jezika, a ja ističem važnost osnivanja kanala na hrvatskom jeziku, kao i ravnopravnost u obrazovnom sustavu. Ohrabruje novi pristup EU prema BiH, koji zahtijeva provedbu izjave svih političkih čelnika BiH koja je prihvaćena u veljači. Podsjećam kako je važno da su Hrvati konačno nakon listopadskih izbora dobili svoga legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH”.

Plenković je zaključio kako je vrlo dobro da je većina amandmana hrvatskih zastupnika uvrštena u Rezoluciju koja je poticajna za europski put Bosne i Hercegovine.

Odgovori