Arapski CNN, objektivna, profesionalna, neki su od komplimenata kojima je najavljen dolazak katarske Al Jazeere na Balkan.

Četiri godine nakon dolaska Al Jazeere dolazak na Balkan najavljuju i teroristi Islamske dražave Iraka i Leventa, za koje Al Jazeera Balkans koristi isključivo jedan izraz “skupina”, “skupina IS” ili skupina Islamska država”, piše Hrvatski Medijski Servis.

Ta “skupina” objavila je kako u narednih 5 godina namjeravaju porobiti Blakan. Na karti koja ilustruje taj plan se vidi da su obuhvaćene sve države Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Vođa ove militarne grupe, koji je proglašen “vođom svih muslimana”, Abu Bakr al-Baghdadi, planom je obuhvatio i Mađarsku, Austriju, dio Ukrajine, Bliski istok, sjever Afrike, veći dio Azije. Također, on je rekao da će u osvojenim državama važiti šerijatski zakoni.

Kako izgleda njihova vladavina svijet sa zaprepaštenjem svijedoči svakodenevno; odrubljivanje glava, masovna strijeljanja, silovanja i odvođenja u robstvo žena. Smaknuća “nevjernika” i svih koji ne prihvate njihovo tumačenje Islama.

Gotovo svi mediji u regiji u četvrtak su objavili vijest, praćenju video snimkom na Yuotubu na kojem se vidi kako džihadisti gole zarobljenike odvode u smrt. Teroristi su, prenijele su agencije, pogubili 250 zarobljenih vojnika u Siriji.

Ovu vijest nismo pronašli na internetskoj stranici katarske televizije Al Jazeere balkans. Umjesto te Al Jazeera Balkans objavila je vijest pod naslovom: Milijuni dolara od šverca nafte za grupu IS

Dan ranije na web stranici Al Jazzere Balkans pronalazimo vijest u kojoj se ovu zločinačku organizaciju, također, naziva “grupom Islamska država, ili grupom IS: “Majka zarobljenog američkog novinara zamolila je u videoporuci grupu Islamska država (IS) da ga oslobodi”. U podnaslovu stoji kako: Shirley Sotloff zamolila je lidera grupe Islamska država da ‘iskoristi svoje ovlasti i poštedi život’ njenog sina.

Nedavno su svi svijetski mediji objavili kako su teroristi Islamske države oslobodili američkog novinara koji je otet u listopadu 2012. nakon, kako je izvijestila katarska televizija Al Jazzera, napora Katara za njegovo oslobađenje. Njegovo oslobađanje dolazi samo nekoliko dana nakon što su drugom otetom američkom novinaru Jamesu Foleyu islamistički militanti odrubili glavu.

Njemački ministar ovih je dana izravno u intervjuu označio Katar kao zemlju koja financira džihadiste Islamske države (IS). “Tko financira te jedinice?”, upitao se. “Pomišljam na Katar”, izjavio je na tv postaji ZDF ministar za razvoj Gerd Mueller iz redova konzervativaca kancelarke Angele Merkel.

Dok njemački ministar izražava sumnju da Katar financira zločinački pokret Islamska država, gledatelji u balkanskim država s razlogom se pitaju zbog čega katarska Al Jazeera balkans “tepa” zločincima nazivajući ih “skupinom IS” ili “skupinom Islamska država”, kao da je riječ o nekoj glazbenoj skupini ili organizaciji civilnog društva. Zbog čega Al Jazeera ne objavluje vijesti o zvijerstvima ovog pokreta, ili ih objavljuje selektivno, i ne koristi atribucije koje koriste svi drugi ne samo regionalni, već i svijetski mediji da bi okarakterizirali zločinački i teroristički karakter IS-a.

Direktor vijesti Al Jazeere Goran Milić dužan je gledateljima dati odgovore na ova pitanja i otkloniti sumnje da je katarska televizija na bilo koji način povezana sa zločinačkim pokretom IS. Također, ovo je pitanje koje bi trebala razmotriti i Regulatorna agencija za komunikacije BiH, koja je nadležna za program koje emitiraju radio i tv postaje u BiH. /HMS/

Odgovori