Zavičajna udruga „Kreševski citrin“ posjetom Oberskoj pećini 21. veljače, organizirala je otvorenje sezone geostaza gdje su svi zainteresirani posjetitelji imali priliku razgledati izložbu minerala.

Prostorije „Kreševskog citrina“ nalaze se u dijelu Kreševa koji se naziva Gornje Čelo. To je dio stare jezgre Kreševa koja je zbog očuvane srednjovjekovne prostorne organizacije i stare arhitekture proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Na kratkoj dionici od dva kilometra mogla su se vidjeti još tri nacionalna spomenika BiH: Franjevački samostan svete Katarine s crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije, Rimski most, te stare kuće u Vrancima, starom selu rudara i kovača.

Oberska pećina od sela Vranci je udaljena dva kilometra, a put do nje vodi kroz šumu. Pored pećine protječe potok Kostajnica sa živopisnim kaskadama i vodopadima. Pećina je u osnovi prirodna formacija kojoj su konačan oblik dali srednjovjekovni i ostali rudari koji su tu rudarili. Unutar pećine vidljivi su tragovi rudarenja. Također, na cijelom prostoru Kostajnice moguće je pratiti tragove povijesnog rudarenja po zarušenim oknima, jalovištima i troskovištima. Ulaz u pećinu nalazi se na 740 metara nadmorske visine. Pećina je u drugoj polovici prošlog stoljeća proglašena zaštićenom prirodnom baštinom, a danas službeno predstavlja spomenik prirode BiH.

Nakon razgledavanja pećine, ekspedicija je nastavila se dalje uz potok i šumom, te makadamskim putem do „Citrin Housea“, kuće zavičajne udruge „Kreševski citrin“ na Zečevu, gdje je bilo upriličeno ugodno druženje. (Bljesak.info)

 

 

Odgovori