Bankarski div HSBC našao se u središtu skandala kada je otkriveno da je išao na ruku nekim svojim bogatim klijentima te im pomogao izbjeći ogromne poreze i ‘sakriti’ milijune dolara.

Prijevara koja je trajala dvije godine ‘teška’ je 120 milijardi dolara. Veliku prijevaru otkrili su dokumenti koji su procurili u javnost suradnjom Guardiana, Le Mondea, BBC-a i Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara. Oni jasno pokazuju kako je bankarski div svojim bogatim klijentima izdavao velike količine novca u stranim valutama koje se rijetko koriste u Švicarskoj, a pomagao im je i da sakriju ”crne” račune od vlasti kako bi izbjegli plaćanje poreza.

Kriminalci, šverceri, trgovci oružjem, ali i slavne face

Među klijentima koji su uživali takve povlastice su brojni kriminalci, poduzetnici, trgovci oružjem, šverceri ”krvavih dijamanata”, ali i mnoga slavna lica iz svijeta sporta, šoubiza i politike. Sporne optužbe vezane su uz razdoblje od 2005. do 2007. godine, a riječ je o 120 milijardi dolara na ”crnim računima”. Iako su iz banke priznali kako u tom razdoblju mjere sigurnosti nisu bile na razini kao danas što se tiče biranja klijenata i poslovanja, od 2007. godine situacija se promijenila što dokazuje i činjenica da su popis klijenata smanjili za čak 70 posto.

Odgovori