BROJ žrtava u smrtonosnom terorističkom napadu na džamiju počinjenom jučer u egipatskoj pokrajini Sjevernom Sinaju povećao se na 305, od kojih je 27 djece, a ozlijeđeno je 128 ljudi, objavila je državna agencija MENA u subotu pozivajući se na službene izvore.

Trodnevna žalost 

Egipat je danas počeo trodnevnu žalost za ubijene žrtve, a vojska je na taj najkrvaviji napad u novijoj povijesti zemlje odgovorila zračnim napadima uporišta egipatskog ogranka takozvane Islamske države.

Iako sve govori da su počinitelji džihadisti, nitko još nije preuzeo odgovornost za napad počinjen na vjernike u džamiji al-Ravda de Bir al-Abed, 40 kilometara zapadno od Al-Ariša, glavnoga grada pokrajine Sjeverni Sinaj.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi obećao je “brutalni” odgovor nakon napada, poručivši da će “oružane snage i policija osvetiti naše mučenike i ubrzo silom vratiti sigurnost i stabilnost”.

Osveta za najgori masakr u novijoj povijesti

Egipat je počeo sa zračnim napadima na skrovišta terorista na Sinajskom poluotoku, objavili su lokalni mediji.

Vojska se nalazi na Sinajskom poluotoku i neće se smiriti dok oni koji su upleteni u napad u petak ne budu eliminirani, navodi list Al Ahram izjavu egipatskih sigurnosnih snaga.

Nekoliko osumnjičenih već je ubijeno, izvještava list.

Napadači nosili zastavu IS-a

Naoružani militanti koji su u napadu na egipatsku džamiju ubili više do 300 ljudi, nosili su zastavu IS-a i bilo ih je između 25 i 30, priopćio je ured glavnoga državnog odvjetnika.

“Bilo je između 25 i 30 napadača koji su nosili zastavu IS-a. Pred vratima džamije i njezinih 12 prozora čekali su s automatskim strojnicama”, stoji u priopćenju.

Ubijene na stotine policajaca i vojnika

U džamiji al-Ravda uglavnom mole pripadnici sufizma, mistično-asketskog smjera islama koji džihadistička Islamska država smatra krivovjerjem.

Prošle godine džihadisti su zarobili i odsjekli glavu sufijskom vođi optuživši ga da prakticira magiju, što je u islamu zabranjeno. Džihadisti su oteli proteklih godina nekoliko sljedbenika sufizma koje su oslobodili kada su se ti ljudi “pokajali”.

Od 2013. kada je vojska svrgnula islamističkog izabranog predsjednika Mohameda Mursija, džihadistička skupina koja je postala egipatski ogranak IS-a redovito napada egipatske snage sigurnosti na sjeveru Sinaja.

U tim su napadima ubijene stotine policajaca i vojnika, kao i civila.

Granični prijelaz između Egipta i pojasa Gaze trebao se otvoriti u subotu, no ostat će zatvoren do novog naređenja, rekao je palestinski dužnosnik agenciji AFP.