Jutrošnje vijesti o požaru te eksploziji u ugostiteljskom objektu Champion u Travniku te oskrnavljenju katoličkih nadgrobnih spomenika u Bugojnu uzdrmale su javnost središnje Bosne.

Na naš redakcijski mail stiglo je i prioćenje iz političke stranke HDZ BiH, odnosno županijskog odbora iste, u kojem se oštro osuđuju ova dva čina. HDZ BiH ove događaje navodi u kontekstu poređenja atmosfere kod Hrvata u Republici Hrvatskoj te Hrvata središnje Bosne u skladu s ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju. U priopćenju koje prenosimo u cijelosti se navodi sljedeće:

“ŽO HDZ BiH ŽSB najoštrije osuđuje najnovije napade na katoličke vjerske i imovinu Hrvata u središnjoj Bosni te traži žurnu i učinkovitu policijsku istragu. Dok se u nama susjednoj Republici Hrvatskoj slavio ulazak u Europsku uniju,  sa svim europskim stečevinama kao što su ljudska prava i slobode, Hrvati središnje Bosne još su jednom, po tko zna koji put, na svojoj koži osjetili što znači živjeti u nesigurnosti i bez osnovnih ljudskih prava, čak i prava na  mir. Naime, zasad nepoznati počinitelji proteklog su vikenda oštetili 28 nadgrobnih spomenika u katoličkom gradskom groblju u Bugojnu.  Drveni križevi su počupani i okrenuti naopačke, betonski također kao i mramorne nadgrobne ploče. Dogodilo se to noću sa subote na nedjelju, a samo noć kasnije odjeknula je eksplozivna naprava u ugostiteljskom objektu „Champion“  u Travniku čiji je vlasnik Željko Dujić.

Dva posljednja događaja nažalost navode nas na zaključak da je BiH od Europske unije i svih njezinih stečevina još korak dalje jer strah i nesigurnost sastavni su dio života Hrvata središnje Bosne koji čak nisu imali priliku ni dostojanstveno proslaviti pridruživanje RH Europskoj uniji, države koja je njihova druga domovina.  Umjesto da se raduju što su kao hrvatski državljani od sinoć i sami građani EU, kao „hladan tuš“ Hrvate središnje Bosne u surovu stvarnost nesigurnosti i života bez osnovnih ljudskih prava vraćaju vandali koji uništiše 28 posljednjih počivališta katolika u Bugojnu te  eksplozija u ugostiteljskom objektu u Travnik.”

Hrvati središnje Bosne ne trpe nepravdu samo posljednja dva dana kako to neki zamjećuju, nego dugi niz poslijeratnih godina u kojima su stradavali povratnici hrvatske nacionalnosti, stanovništvo trpjelo različite vidove diskriminacije, škole i drugi objekti bili i ostali pod vlašću onih kojima ne pripadaju itd.

O oskrnavljenju nekoliko spomenika na području župe Brajkovići, selo Podovi, dva dana prije 20. godišnjice stradanja Hrvata ovog kraja nije pisao nijedan medij. Sramotno je i da u ovom slučaju priopćenje za javnost, kao i javni poziv za zaštitu prava ili reakciju nadležnih tijela nije tražila nijedna politička stranka s hrvatskim predznakom.

Hoće li se pronaći, procesuirati i kazniti počinitelji ovih sramotnih djela u Travniku i Bugojnu ostaje da se vidi.

Odgovori