U subotu se u sali Osnovne škole Novi Travnik održao sastanak proizvođača maline s područja općine Novi Travnik…

Malobrojnim Novotravničanima se obratio predsjednik Udruženja “Travnička malina” Edin Mameledžija.

Kada je stvorena ideja Udruženja Travničke maline, išlo se na to da se napravi priča iz koje će ljudi svoj rad i svoj trud naplatiti, to nam je bio prvi cilj. Novotravničani sada imaju priliku da osnuju svoje Udruženje, da pomognu jedni drugima i sami sebi. Žao mi je što i ostali malinari Novog Travnika nisu prepoznali ovu priliku, izjavio je za Drukčiji radio Mameledžija.

Iako su unaprijed pozvali sve Novotravničane koji se bave proizvodnjom maline, nažalost, jako malo ih se odazvalo. Međutim, to ih nije spriječilo da osnuju udruženje i uz pomoć Udruženja “Travnička malina”, uskoro registriraju i vlastito Udruženje.

Sutra će se u Travniku održati skup i mi ćemo zahtijevati od hladnjačara ukidanje akontativne cijene iz ugovora. Mi idemo na mirno okupljanje, ali moramo se boriti za sebe. Cijena maline ove godine ne smije biti manja od prošlogodišnje cijene, dodao je predsjednik Udruženja “Travnička malina”.

Organizator ovog sastanka Ivica Kašćel je izabran i za predsjednika Udruženja.

Žao mi je što večeras nije bilo više ljudi, jer znam da jako puno Novotravničana se bavi proizvodnjom malina. Svi imamo nekih problema, mnogima maline propadaju, a ne znaju zbog čega. Kao udruženje možemo dobiti i donacije i materijal i opremu, to nam zaista treba. Ako se udružimo, možemo se boriti protiv svih problema koji nas muče. Nama je voda došla do ušiju, više ovako ne možemo, izjavio je predsjednik Udruženja “Novotravnička malina”.

Pozvao je sve proizvođače maline s područja općine Novi Travnik da im se pridruže kako bi se zajedno borili za svoja prava.

Odgovori