3

U utorak,17. veljače 2015. Godine učenici i profesori Katoličkog školskog centara “Petar Barbarić” posjetili su Narodno kazalište u Sarajevu.

Komičnu operu „Ero s onoga svijeta“ imali su priliku pogledati učenici trećih i četvrtih razreda Gimnazije te učenici devetih razreda OŠ.

Hrvatski skladatelj Jakov Gotovac s operom „Ero s onoga svijeta“ uvrstio se među najpopularnije i najizvođenije hrvatske skladatelje.

Odličan smisao za dramaturgiju, živa i bogata glazba,oslonjena na prikladno odabrane folklorne citate i temperamentne ritmove narodnih plesova,udahnula je ovoj komičnoj operi neposrednost i svježinu.

Ero je izvođen na devet stranih jezika i u više od osamdeset europskih kazališta. Libreto za Gotovčevu operu napisao je Milan Begović,poznati hrvatski književnik i kazališni pisac. Begović je iz veselih narodnih priča izvukao simpatične, realistički uvjerljive likove određenih karaktera. Podvig bogatog seljaka Miće,koji tobože dolazi  s onoga svijeta, razvija se kroz niz komičnih situacija,zapleta i efekata koji nalaze sretan odraz u Gotovčevoj partituri.

Narodno kazalište učenici su posjetili u pratnji svojih profesora: Dragane Perić, Ivone Rajković, Irene Matković, Brune Žuljevića, Nele Jokić, Blaženke Matišić i Marije Ćelam.

Odgovori