Okrugli stol na temu “Obrazovanje za mir u tranzicijskim društvima“ održat će se 23. travnja 2015. godine u Uskoplju s početkom u 12 sati u dvorani na I. katu Centra za obrazovanje i kulturu.

 

Na okruglom stolu se očekuje učešće predstavnika/ca lokalnih vlasti, civilnog društva, medija, vjerskih zajednica i poslovnog sektora iz općine Uskoplje i općine Prozor-Rame.

Okrugli sto se organizira u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Svrha okruglih stolova je pružiti mogućnost građanima da kroz otvoren i iskren dijalog počnu razumijevati životna iskustva i perspektive drugih i tako ostvare saradnju jedni s drugima na pitanjima koja su važna za izgradnju povjerenja. Kako živimo u postkonfliktnom društvu koje je još uvijek opterećeno posljedicama prošlosti, ali i činjenicom da se mir konstantno ugrožava diljem svijeta, zajednički moramo afirmirati vrijednosti mira kao naše civilizacijske, ali i lične odgovornosti. Samo tako možemo kreirati život bez strahova, uz međusobno poštivanje, razumijevanje i povjerenje, ali i solidarnost kao sastavni dio naše filozofije života.

Moderator okruglog stola će biti Vehid Šehić, Forum građana Tuzla (partner u okviru projekta PRO-Budućnost) i prof. dr. Nerzuk Ćurak (dio ekspertnog tima projekta).

Odgovori