Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) privremeno su u Bijeljini oduzeli mobilne telefone i prateću opremu u vrijednosti 30 tisuća KM, dok je na tržnici “Arizona” oduzeta tekstilna roba u vrijednosti od 26.130,00 KM.

 Oduzeta roba se nezakonito prodavala na tržištu BiH.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje UNO-a, na osnovu operativnih saznanja o krijumčarenju tekstilne robe iz Republike Srbije u BiH, ovlašteni službenici Uprave iz Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, izvršili su provjere podrijetla robe kod jedne pravne osobe na tri lokacije na tržnici “Arizona”.

Prilikom izvršenih provjera obračuna i plaćanja poreza, uvidom u knjigovodstvenu dokumentaciju i izvršenim popisom robe, utvrđen je višak robe stranog podrijetla. Radilo se o raznoj tekstilnoj konfekciji u vrijednosti od 26.130,00 KM. Roba je privremeno oduzeta, a protiv pravne osobe podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Na osnovu obrađenih informacija o krijumčarenju mobilnih aparata i prateće opreme iz susjednih zemalja u BiH, ovlašteni službenici UNO iz Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, izvršili su provjere podrijetla spomenute robe na tri lokacije u Bijeljini. U tri prodajna objekta pronađeni su mobilni aparati i prateća tehnička oprema u vrijednosti od 30.000,00KM, za koje nije postojala prateća dokumentacija.

Roba je privremeno oduzeta, a protiv vlasnika prodavaonice iz Bijeljine, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka, navodi se u priopćenju. (Fena)

 

Odgovori