Dana 09.11.2013.godine u ulici Kralja Tvrtka u Novom Travniku održana je pokazna vježba pod nazivom „SOLITER – ZEMLJA – ZRAK 2013“.

Vježbi su prisustvovali Ministar unutrašnjih poslova SBK/KSB Jozo Lučić. Policijski komesar Sulejman Tukar, Načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo i druge osobe iz javnog života.

Pokaznu vježbu izveli su službenici Jedinica za podršku MUP-a SBK/KSB Travnik, članovi PS „Medex“ Novi Travnik, Gorske služba spašavanja Travnik, te službenici Civilne zaštite, Vatrogasne jedinica Novi Travniki Doma zdravlja Novi Travnik.

Vježba je bila cjelovit prikaz talačke situacije i spašavanja ljudi i imovine. Službenici jedinice za podršku su demonstrirali i praktične vježbe lišenja slobode iz vozila u pokretu, rad službenih policijskih pasa, te borilačke vještine. Jedan od interesantnijih detalja vježbe je svakako spuštanje policajca jedinice za podršku i pripadnika gorske službe spašavanja sa vrha 10-katne zgrade.

Ovom vježbom službenici jedinice za podršku MUP-a SBK/KSB Travnik pokazali su spremnost da se suprotstave i najsloženijim sigurnosnim izazovima. Vježba je rezultat svakodnevnih vježbi, koje za krajnji cilj imaju sigurnost građana i imovine. Također, poslana je i jasna poruka osobama koje vrše krivična djela da će se policija na najodlučniji način suprotstaviti njihovom kriminalnom djelovanju.

Brojni građani, koji su se okupili, bili su zadovoljni prikazanim vještinama, a učesnike su nagradili brojnim aplauzima.

Odgovori