Proteklog vikenda u Deževicama kod Kreševa je, pod nazivom „Deževice – perspektive i mogućnosti“, priređen skup na kojem se, uz ostalo, govorilo o gospodarskim potencijalima i prirodnim resursima te o mogućnostima za razvoj turizma, posebno vjerskog, sportskog i geološkog, a priređen je i prigodni sportski te zabavni program.

Zaključeno je kako treba dati prednost gospodarskim projektima koji ne narušavaju ekološku ravnotežu i koji doprinose stvaranju boljih uvjeta za razvoj turizma te da pozicioniranje Deževica kao turističkog mjesta treba pokušati ostvariti kroz nastavak izgradnje infrastrukturnih objekata i izradu sveobuhvatnog marketing plana sa stavljanjem naglaska na nastavak suradnje sa talijanskim gradom Monteprandoneom, rodnim mjestom sv. Jakova Markijskog, čije zavjetno vrelo u Deževicama godišnje privuče nekoliko desetina hiljada posjetitelja.

Poseban naglasak u zaključcima stavljen je na izradu i kandidiranje nadležnim institucijama za financijsku potporu projekta stvaranja karte pećina i jama sa uključenim geološkim stazama, budući da deževičko područje oduvijek predstavlja i neku vrstu geološkog parka na otvorenom.

Tijekom skupa promovirana je i knjiga Mile Jukića Etnološki i povijesni prilozi iz Kreševskog kraja, a učešće u radu skupa uzeli su predstavnici institucija vlasti iz kreševske i okolnih općina, te brojnih nevladinih organizacija s tog područja.

Odgovori