Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je održao sastanak sa vlasnicima objekata na Prokoškom jezeru. Sastanku je prisustvovalo 150 osoba koji već posjeduju objekte na ovom lokalitetu.

 

Na početku sastanka Načelnik je prisutne upoznao sa svim bitnim podacima vezanim za Prokoško jezero, njegovim proglašenjem Spomenikom prirode te nadležnostima kada je sam lokalitet Jezera u pitanju, ali i njegova okolina.

Osim toga, prisutni su imali priliku saznati šta je do sada, u prvoj fazi radova urađeno na Prokoškom jezeru. Načelnik Merdžanić je prenio informaciju koja je dogovorena na sastancima nadležnih održanih na Prokoškom jezeru, na kojim je dogovoreno da se izgradi centralni vodovod za postojeće objekte, ali i odvod otpadnih voda.

Sve ovo, pojašnjava Načelnik čini se s razlogom da se Prokoškom jezeru vrate osnovne vitalne funkcije za njegov opstanak, a to će se najbolje učiniti ako se objekti ne budu snabdijevali vodom koja se prirodno treba ulijevati u Jezero te ako se otpadne vode iz objekata ne budu ulijevale u Prokoško jezero. Također prisutne je upoznao i sa onim što je još neophodno uraditi kako bi se spriječio njegov nestanak…

Odgovori