Odjel za branitelje i Domovinski rat Glavnoga vijeća Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) BiH ocijenio je na sjednici u četvrtak u Mostaru kako je presuda Haškoga suda protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata formalno pravna činjenica koja nije utemeljena na istini.

– U svom sadržaju presuda izrijekom govori i konstatira neistinu – izjavio je novinarima nakon sjednice voditelj Odjela za branitelje i Domovinski rat Glavnoga vijeća HNS-a BiH Slavko Marin. Dodao je kako je neistina da je Hrvatska bila agresor, da su Hrvati bili udruženi u zločinački pothvat i da su pripadnici HVO-a i njihovo rukovodstvo učinili ili zapovijedali progon i razaranje.

Marin smatra kako je sam termin “udruženi zločinački pothvat” nazvan tako jer nije bilo dokumenta i dokaza da je bilo tko od navedenih šest dužnosnika odgovoran ili da je počinio ili zapovjedio da se dogodi ratni zločin u BiH. – Mi se o s ovom s presudom nećemo pomiriti i koristit ćemo sva legalna i legitimna sredstva da dokažemo, a povijest će to sigurno dokazati, da ovo što je u presudi napisano ne odgovara istini. Odjel za branitelje uputit će apel nadležnim institucijama u Hrvatskoj i šire da se pokrene postupak revizije presude protiv šestorice bh. Hrvata – poručio je Slavko Marin.

Po njegovim riječima, HVO i HZ Herceg-Bosna bile su legalne i legitimne institucije hrvatskoga naroda u BiH. – Kao takve omogućile su i pružile mogućnost Hrvatima da se zaštite od svih ratnih djelovanja, i od agresije, i od unutarnjih sukoba. Rezultat toga rada i djelovanja je da je HZ Heceg-Bosna, sa svim svojim pravnim i administrativnim aranžmanima, ugrađena po Washingtonskom sporazumu u Federaciju BiH, a HVO je jednakopravna sastavnica Oružanih snaga BiH – istaknuo je. Kazao je kako je rat u BiH bio veliko zlo te da su u njemu stradali i Hrvati i Bošnjaci i Srbi.

– U tom kontekstu trebalo se shvatiti i rušenje objekata, nažalost, i civilnih, i gospodarskih, i vjerskih, ali toga je bilo na svima stranama – konstatirao je Marin. Na kraju je zaključio kako su neovisnost i suverenost države BiH osigurali Hrvati svojom obranom i referendumom, dodavši kako je veći dio obrambene linije u vrijeme rata držao HVO.