Služenjem svete mise zadušnice, komemorativnom sjednicom i mimohodom do spomen obilježja Križančevo Selo, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježena je 22. godišnjica stradanja hrvatskih vojnika i civila u Križančevu Selu kod Viteza.

Tog 22. prosinca 1993. godine u napadu Armije BiH poginula su 34 vojnika HVO-a, te jedan broj civila, među kojima je bilo žena i staraca. Neki od preživjelih civila i danas se sjećaju tog prosinačkog jutra:

Čuje se zvuk, čuje se pucnjava, grmi sve. Ali niotkud nikakvog glasa da vidiš. Poslije nekoliko sati se saznalo što je, kako je palo, govori za BHRT Ruža Čečura, majka poginulog vojnika.

Ni dvadeset godina od stradanja 34 osobe, za dešavanja u Križančevu Selu niko nije odgovarao, što posebno vrijeđa obitelji, istaknuto je tokom današnjeg obilježavanja.

Ranije je trebalo povesti računa o tome ko je to zlo napravio. Svi se znaju! Zna se čija je vojska napala tu, govori otac ubijenog vojnika Stipo Livančić.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Počast stradalim vojnicima i civilima u Križančevu Selu odao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je istakao da sa ovakvih mjesta mora biti poslana poruka ohrabrenja porodicama i preživjelim, te da je sazrelo vrijeme da institucije BiH procesuiraju sve one koji su odgovorni za sve zločine u BiH.

“Ja sam siguran da to ohrabrenje treba ići na način da se više nikad, nigdje ne ponovi Križančevo selo i mnoga druga Križančeva sela diljem BiH, rekao je predsjedavajući BH Predsjedništva.

Prije polaganja cvijeća na spomen obilježju, u mjesnoj crkvi svetog Leopolda Mandića održana je misa zadušnica, a u Osnovnoj školi komemoracija svim stradalim vojnicima i civilima u Križančevu Selu.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Odgovori