Svečanim postrojavanjem zapovjedništava i postrojbi OS BiH 01. prosinca 2015. godine, uz nazočnost visokih domaćih i međunarodnih dužnosnika u vojarni „Rajlovac“ u Sarajevu obilježen je 1. prosinac – Dan OS BiH i ujedno jubilarna deseta obljetnica utemeljenja OS BiH.

Svečanoj ceremoniji nazočili su članovi Predsjedništva BiH, na čelu s predsjedateljem Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, ali i brojni drugi dužnosnici sa svih razina vlasti, najviši predstavnici MO i OS BiH, kao i vojno-diplomatski predstavnici akreditirani u BiH, bivši ministri obrane BiH i umirovljeni generali OS BiH.

Nazočnim su se prigodnim govorima obratili predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, ministrica obrane BiH Marina Pendeš i načelnik ZS OS BiH general pukovnik Anto Jeleč.

Tijekom obraćanja dr. Čović je istaknuo je važnu ulogu Oružanih snaga BiH u današnjem društvu, te posebno pohvalio brojne aktivnosti pripadnika OS BiH koje služe na čast stanovnicima BiH. Kazao je kako primjer reforme obrane moraju slijediti brojni drugi resori u našoj državi, a posebno je čestitao vojnicima, dočasnicima, časnicima i generalima na uspješnom obavljanju zadaća unatoč svim problemima s kojima se na terenu susreću. „Put do članstva u NATO-u je jako dug i zahtjevan, ali ja sam uvjeren da taj put nema alternativu“, kazao je dr. Čović u svome govoru.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš, čestitajući svim djelatnim vojnim osobama i civilima u MO BiH Dan OS BiH, kazala je kako će OS BiH nastaviti s izvršavanjem svojih prioritetnih zadaća, a koje se prije svega vežu za sudjelovanje u mirovnim misijama, pomoći stanovništvu BiH za vrijeme prirodnih i drugih nesreća, ali i aktivnostima deminiranja, rješavanja viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Na koncu svoga govora ministrica Pendeš je istaknula činjenicu kako su Oružane snage BiH faktor mira, ne samo u ovome dijelu Europe, nego i diljem svijeta, što su pokazali svojim sudjelovanjem u operacijama vođenim pod okriljem NATO-a i UN-a.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

General pukovnik Anto Jeleč na početku svoga govora, nakon čestitke povodom Dana OS BiH, prisjetio se poginulih pripadnika OS BiH Nedeljka Radića i Armina Salkića, te pozvao sve nazočne da minutom šutnje odaju počast poginulim vojnicima.

„Oružane snage Bosne i Hercegovine su se, od svog osnutka do danas, razvile u značajnu vojnu snagu, prepoznatljivu u regiji i svijetu. Uspješno su izvršavale svoje zadaće iz misije u zemlji i inozemstvu, s ciljem promocije demokracije, jačanja stabilnosti u regiji, uspostave i očuvanja mira u svijetu, pomoći civilnim strukturama u odgovorima na krizne situacije i elementarne nepogode“, kazao je načelnik Jeleč i dodao kako sve navedeno svima u OS BiH daje pravo da budu ponosni, ali u isto vrijeme i odgovorni da u nadolazećem razdoblju budu još bolji, organiziraniji i efikasniji.

Na kraju svečane ceremonije, ministrica Pendeš i načelnik Jeleč uručili su posebna priznanja i nagrade pripadnicima OS BiH za postignute rezultate u protekloj godini, kao i za rezultate postignute na sportskim natjecanjima. Također, Ministrica i Načelnik uručili su nagrade učenicima triju osnovnih škola iz BiH za najbolje likovne radove na temu „10. obljetnica OS BiH“.

Nakon završetka svečane ceremonije, Oružane snage BiH izvele su kratku pokaznu vojnu vježbu demonstracije operativnih sposobnosti OS BiH.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

 

Odgovori