S obzirom na to da je zima sve bliže, a mnogi još uvijek nisu sigurni kako ostati u toplom, istraživali smo na koji način se najisplativije grijati.

 

Nova zima, stare brige. Kako se ugrijati?

S obzirom na sve niži životni standard, a sve više cijene energenata, jedno od glavnih pitanja jeste kako se najefikasnije grijati, a da se pritom potroši što manje novca. Najčešći oblici grijanja kod nas su: plinsko grijanje/centralno grijanje, električna energija, peći na pelet, grijanje na ugalj i drva.

Prije par godina ljudi u Novom Travniku masovno su kupovali peči na pelet, kako bi što jeftinije grijali svoj stan.

Cijena peleta prije nekoliko godina bila je između 200 i 250 KM,  a ove godine se cijena udvostručila, a što je još gore peleta nema na tržištu.

Mnogi su se u Novom Travniku ove godine odlučili na električno grijanje, jer kako kažu građani mnogo je jeftinije, ali i lakše, s obzirom na visoke cijene peleta.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Ako uzmemo kuću od 120 m2, za grijanje će joj biti potrebno između 4 do 6 tona peleta, a sasvim je sigurno da se toliko električne energije neće potrošiti.

Naime, prosječna cijena električne energije iznosi 0,082 KM po kilovat satu (kW/h), što nas svrstava u države s najjeftinijom strujom u regionu.

Cijena instalacije je također jeftina s obzirom na to da za ugradnju tih sistema uglavnom nije potrebno angažovati majstore. Trenutno su najpopularniji tzv. konvektori. Konvektor deklarisane vrijednosti 2 kW/h troši upravo toliko, ali do uštede dolazi zbog sistema dogrijavanja u kojem uređaj samo održava temperaturu.

Za zagrijavanje 50 kvadrata otprilike su potrebna tri konvektora vrijednosti 600 KM, koji se uvijek lako mogu prodati ukoliko nismo zadovoljni.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije