Koncesija firme „Hidro-el“ Novi Travnik za izgradnju mini hidroelektrane na rječici Jaglenički potok posvađala je vijećnike u Općinskom vijeću.

Naime, opozicija predvođena BPS-om, uz podršku vijećnika HDZ BiH, dovela je u pitanje sigurnost pitke vode, s obzirom na to da se ispod mjesta na kojem bi hidroelektrana trebala biti napravljena nalazi vodozahvat.

Zdravlje građana

Kako je kazao vijećnik Fikret Skopljak (BPS), riječ je o alternativnom priključku za napajanje grada u slučaju nestašice vode te je istaknuo zabrinutost za zdravlje građana.

Ako će se taj dio vodovoda isključiti i građanima objasniti zašto je toliko utrošeno da se sve spoji, onda nema problema, ali treba biti oprezan sve dok to ide u naš gradski vodovod,kazao je Skopljak.

Admir Hadžialić, direktor „Hidrakona“ iz Sarajeva, firme projektanta, kazao je da postoji još nekoliko primjera u okolini gdje su mini hidrocentrale napravljene prije vodozahvata i da problema nije bilo.

Načelnik Refik Lendo (SDA) vijećnicima BPS-a poručio je da će se ta stranka u Novom Travniku ugasiti do sljedećih izbora te dodao da je na tom području problema puno.

Bez dogovora

Čitava kanalizacija ide u tu vodu, šume se sijeku godinama i to nikome ne smeta. Ovaj projekt dobio je sve potrebne dozvole i prošao je javnu raspravu, rekao je Lendo.

Na kraju se o cijeloj stvari nije ni glasalo te je, uprkos naporima vijećnika SDA, koji su učinili sve da MHE dobije suglasnost, na kraju sam načelnik Lendo povukao, odnosno odložio ovu stavku za neku od narednih sjednica, s obzirom na to da dogovor nije bio moguć.

(Ne)postojeća koalicija

Prilikom obraćanja vijećnicima HDZ-a, Lendo ih je optužio da glasaju nacionalno, čime će, kazao je, dovesti u pitanje njihovu koaliciju, koja, službeno, ne postoji i nikada nije potpisana.

Dovest ćete u pitanje daljnje funkcioniranje koalicije. Preuzimate odgovornost djelovanja kad je u pitanju koalicija i time pokazujete da niste u koaliciji. Ova točka je HDZ-u veliki test, ovako dalje ne ide, rekao je Lendo.

Njemu je odgovorio HDZ-ovac Marijan Marjanović.

Dosta više nacionalnog, tu vodu piju Romi, Srbi, Hrvati, Bošnjaci i svi drugi. Ovo nije politička odluka i poručujem našim vijećnicima da glasaju po svom uvjerenju, ne po stranačkoj direktivi, rekao je Marjanović.

Odgovori