Želeći iskoristiti veliku potražnja za ferolegurama na tržištu BiH i u drugim zemljama, Ministarstvo gospodarstva ŽSB u suradnji sa općinom Gornji Vakuf-Uskoplje izradilo je investicijski projekt za izgradnju postrojenja za proizvodnju legura (ferosilicija, feromagnezija i silicij metala) na lokalitetu nove industrijske zone „Batuški lug“ u općini Gornji Vakuf-Uskoplje.

Ministarstvo i općina su sada u potrazi za potencijalnim investitorom. Pogon i postrojenja za proizvodnju legura prostiralo bi se na oko 48 hektara, a kompleks bi sačinjavale dvije elektrolučne peći i prateća infrastruktura. Investicijskim planom predviđen je rad tvornice 24 sata dnevno u četiri smjene i zapošljavanje oko 100 radnika, što bi bio značajan broj za našu općinu koja trenutno ima oko 22.000 stanovnika. Eventualnom izgradnjom ove tvornice ostvarila bi se proizvodnja ferosilicija u količini od oko 80 tona dnevno, što je oko 29.000 tona godišnje. Iz Ministarstva gospodarstva ŽSB navode da je projekt financijski isplativ, a njegovom realizacijom zaradilo bi se gotovo 40 milijuna eura godišnje, jer bi cjelokupna proizvodnja bila plasirana u izvoz.

Proizvodnja ferolegura u BiH postoji u Jajcu (silicij metala) i cjelokupna proizvodnja se izvozi, dok se ferosilicij u BiH ne proizvodi. U regiji postoji manja proizvodnja ferolegura u Sloveniji i Makedoniji, dok je ona u Hrvatskoj ugašena. Prema planovima Ministarstva gospodarstva ŽSB tržištu će se ponuditi novi proizvod, a ciljano će se kontaktirati potencijalne kupce iz Italije, Austrije i zemalja zapadnog Balkana.

Odgovori