„Po nalogu Porezne uprave FBiH, danas je Kantonalni porezni ured Zenica, izvršio blokadu računa poreznih obveznika iz grupe pravnih lica ‘lutrije, igre na sreću, sportske kladionice’, a po osnovu komunalne takse Grada Zenica za 2015. i 2016. godinu.

 

Kako su poručili iz kabineta gradonačelnika, on je uspio i pored velikih pritisaka i medijskog linča kladioničarskog lobija, u budžet Grada naplatiti ono što ranije nije bilo moguće.

 

Tako je Gradu vraćen dio pripadajućih sredstava, koja su priređivači igara na sreću u proteklom periodu izbjegavali vratiti građanima Zenice“, pisalo je na portalu Dnevnog avaza juče, 3. jula.

 

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

„Na ovaj način, Grad Zenica će od priređivača igara na sreću po osnovu Odluke o komunalnim taksama Grada Zenica naplatiti oko pola miliona KM. Očekujemo da će postupak naplate komunalnih taksi Grada Zenica biti nastavljen i za 2017. godinu.

 

Tim prije, jer je Porezna ispostava Zenica napravila izmijenjene porezne prijave za priređivače igara na sreću – klađenja, a u skladu sa usvojenom izmjenom Odluke o komunalnim taksama, koju je na inicijativu gradonačelnika Kasumovića usvojilo Gradsko vijeće Zenica“, napisali su u kabinetu gradonačelnika, a što je prenio list Fahrudina Radončića.

 

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Dakle, i Fuad Kasumović i „Dnevni avaz“ opet lažu! Po ko zna koji put…

 

Dovoljno je samo da prenesemo saopštenje Porezne uprave FBiH, koje je maloprije proslijedila njihova Služba za odnose s javnošću, i sve će vam biti jasno.

 

„Dana 03.07.2017. godine u sredstvima javnog informisanja objavljen je tekst pod naslovom: ‘Porezna uprava

blokirala račune poreznih obveznika, gradu moraju platiti pola miliona maraka’. U vezi sa objavljenim tekstom u kojem su u saopćenju Gradske uprave iznesene netačne informacije i podaci, a u cilju pravilnog i istinitog informisanja javnosti, Porezna uprava Federacije BiH-Kantonalni porezni ured Zenica demantuje navode u tekstu i daje slijedeće saopćenje:

 

Porezna uprava FBiH-Kantonalni porezni ured Zenica nije izvršio blokadu transakcijskih računa poreznih obveznika iz grupe ‘lutrije, igre na sreću, sportske kladionice’, a po osnovu komunalne takse Grada Zenica, kako se to navodi u saopćenju Gradske uprave Zenica.

 

Kantonalni porezni ured Zenica pokrenuo je postupak prinudne naplate komunalne takse na osnovu izvršnih rješenja i poreznih prijava za porezne obveznike iz grupe ‘lutrije, igre na sreću, sportske kladionice’, za 2015. godinu u iznosu do 183.743,69 KM, a ne u iznosu od 500.000,00 KM kao što se to navodi u tekstu.

 

Porezna uprava FBiH ističe da se postupak prinudne naplate komunalne takse vrši u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima nakon što isteknu rokovi u kojima je porezni obveznik bio dužan da izmiri svoje dužne obaveze i kada rješenja o naplati postanu izvršna i konačna“, piše u saopštenju Porezne uprave FBiH, koje smo prenijeli u cjelosti.

 

Juče su, pak, iz Gradske uprave Zenica još jednom pozvali Miralema Galijaševića, premijera Zeničko-dobojskog kantona, „da povuče zahjev za ocjenu ustavnosti Odluke o komunalnim taksama Grada Zenica kojeg je uputio Ustavnom sudu FBiH i da na taj način omogući da ovaj postupak bude rješavan redovnom procedurom“.

 

Ne znaju ili ne žele da znaju u Gradskoj upravi Zenica da je upravo ovakva procedura i redovna i jedino moguća.

 

(S.B.)

Odgovori