Razina vaših prava neće biti smanjena. Ujedno, Vlada FBiH ne namjerava ništa uraditi bez dogovora s vama jer vas smatra partnerom”, kazao je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu premijer Fadil Novalić na početku sastanka kojeg je, uz federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salku Bukvarevića, održao s predstavnicima saveza, organizacija te udruženja/udruga boračke/braniteljske populacije iz cijele Federacije BiH.

Federalni premijer je, kako javlja Hrvatski medijski Servis, naglasio da i pored smanjenja proračuna FBiH za ovu godinu u odnosu na prethodnu, izdvajanja za braniteljsku populaciju nisu smanjena, što dokazuje opredjeljenje Vlade da njihova prava ostaju ista.

Premijer Novalić je dodao i da Vlada želi putem federalnih ministarstava razvoja, poduzetništva i obrta, odnosno poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pripadnike boračkih populacija uključiti u programe poticaja.

– Vladi je stalo da pripadnici udruženja koje okupljate budu uključeni u rješavanje pitanja ne samo iz oblasti boračko-invalidske zaštite, već i drugih od čijeg rješavanja ovisi ekonomski i ukupni razvoj Federacije BiH – poručio je premijer Novalić.

U tom kontekstu je i ministar Bukvarević, kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, naglasio da je državu moguće izgraditi samo u suradnji s onima koji su se za nju borili i obranili je.

Izrazivši zadovoljstvo zbog velikog odziva predstavnika boračkih udruženja na današnjem sastanku, ministar Bukvarević je kazao da je planirano u narednom razdoblju kvartalno održavanje ovakvih susreta kako bi zajednički bili riješeni problemi ove populacije te bilo vraćeno dostojanstvo ovoj izuzetno zaslužnoj kategoriji našeg društva.

Također je najavio da već sutra počinje i serija pojedinačnih sastanaka s braniteljskim udruženjima.

Predstavnici braniteljskih su jednoglasno pozdravili što su Vlada FBiH i resorno ministarstvo već na početku mandata pokazali da istinski žele rješavati pitanja važna za ovu populaciju.

Podržali su stavove premijera i ministra za uspostavu funkcionalnog odnosa i konsenzusa u budućem radu.

Zaključivši sastanak, premijer Novalić je iskazao zadovoljstvo što među braniteljskim udrugama postoji volja za njihovo koordinirano djelovanje, što će olakšati definiranje njihovih zajedničkih problema a time i nalaženje za sve najprihvatljivijih rješenja./HMS

Odgovori