Upravni odbor Udruge BH novinari smatra da danas usvojeni Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske ugrožava slobodu mišljenja i izražavanja, kao i slobodu medija da putem društvenih mreža i internet portala objavljuju informacije od značaja za građane Republike Srpske i cjelokupne javnosti Bosne i Hercegovine.

 

”I pored brojnih kritika i negativne reakcije javnosti, novinara i međunarodnih organizacija za zaštitu slobode izražavanja, narodni zastupnici su usvojili Zakon koji preširoko definirate pojam javnog mjesta i proširuje ga i na internet. Usvojeni amandmani vladajuće većine, suštinski ne mijenjaju osnovni tekst predloženog zakona niti su otklonili njegov negativni utjecaj na slobodu izražavanja”, navodi se.

Upravni odbor BH novinara poziva delegate u Vijeću naroda Narodne skupštine RS da se pozovu na ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Srba, Hrvata, Bošnjaka i pripadnika ostalih, te da odbace taj zakon, jer se njime krše osnovna prava zaštićena članom 10. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

‘Vitalni nacionalni interes’

”Smatramo da zaštita slobode izražavanja i omogućavanje slobodnog iznošenja mišljenja na stvarnom i virtualnom javnom mjestu predstavljaju’vitalni nacionalni interes’ i demokratsku vrijednost koju baštine svi narodi i građani u Republici Srpskoj”, ističe se.

Ukoliko Vijeće naroda RS ipak podrži Zakon, Upravni Odbor BH novinara apelira na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da iskoristi svoja ustavna ovlaštenja i ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o javnom redu i miru.

”Na taj će način zaštititi Ustavom zagarantirana prava građana i naroda RS, pokazati da je istinski odlučan u praksi implementirati evropske standarde ljudskih prava i poštovati principe demokracije”, navodi se.

U priopćenju za javnost navodi se da će UO BH novinara i Kluba novinara Banjaluka održati sastanak svojih članova u narednim danima, kad će dogovoriti daljnje zajedničke poteze medijske zajednice u borbi protiv represivnog Zakona o javnom redu i miru u RS.

Puno prostora za zloupotrebu

Socijalni psiholog i aktivist na društvenim mrežama Srđan Puhalo izjavio je za Fenu da Zakon o javnom redu i miru u koji je danas usvojen u Republici Srpskoj ostavlja mnogo prostora za različite interpretacije i zloupotrebe, ali se nada da do toga neće doći.

On smatra da najveći broj korisnika društvenih mreža neće imati drastičnih posljedica, kao i da postoji potreba da te mreže budu uređene na mnogo kvalitetniji i suvremeniji način od onog koji predviđa taj zakon.

Puhalo ističe da Zakonom nije precizno definirano što predstavlja uvredu ili neprimjeren sadržaj što otvara mogućnost za eventualne zloupotrebe.

Režimski ‘Zakon’

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović pozvao je visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da odmah ukine “režimski” Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske u slučaju da stupi na snagu, a kojim se društvene mreže na internetu definiraju kao javni prostor u kojem je moguće počiniti prekršaj.

Također, Ajanović je pozvao i članove Predsjedništva BiH da u slučaju šutnje OHR-a zatraže da Ustavni sud BiH izvrši ocjenu ustavnosti, te donese odluku o ukidanju nemoralnog zakona, za koji tvrdi da omogućava i uhićenje građana za pogrešno izgovorenu riječ.

On smatra da je Zakonom o zaštiti od klevete sasvim dovoljno definirana odgovornost ukoliko se zloupotrebom slobode izražavanja krše bilo čija prava, te je nedopustiva režimska blokada slobode izražavanja i mišljenja nametnuta spornim Zakonom kojim se komunikacija putem interneta određuje kao skup na javnom mjestu. /FENA

Odgovori