Vlada FBiH za period od 2002. do 2014. godine duguje oko 600 milijuna KM Federalnom fondu solidarnosti, pa su brojni pacijenti na listama čekanja.

 

Centri civilnih inicijativa prozivaju Vladu entiteta Federacija BiH za milijunske dugove prema Federalnom fondu solidarnosti. Upravo se iz tog fonda financiraju najsloženije zdravstvene usluge. No, zbog ogromnih dugovanja, veliki broj pacijenata stavljen je na duge liste čekanja. Nakon što iscrpe sve mogućnosti u BiH, zdravstveni radnici upućuju djecu na liječenje van BiH. U pripremama za odlazak u inostranstvo, roditeljima pomažu i brojna udruženja. No, i oni su svjesni da ključna uloga pripada Fondu solidarnosti, koji financira odlazak i troškove liječenja.

“Te su operacije, odnosno transplantacije, jako skupe – dakle od 400.000 do 600.000 KM. Jednom roditelju, kad mu je dijete bolesno, svaka je marka bitna”, kaže Jasna Vatreš iz udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, piše Al Jazeera.

Osim odlazaka na liječenje van granica zemlje, sredstvima Federalnog fonda solidarnosti financiraju se i neki od najskupljih lijekova na koje imaju pravo sve zdravstveno osigurane osobe. To zahtijeva milijunska sredstva, pa je Zakonom o zdravstvenom osiguranju, po principu uzajamne solidarnosti, predviđeno da Fond pune u jednakom omjeru građani i Vlada – i to na način da Vlada Federacije iz proračuna godišnje izdvaja točno onoliko koliko se prikupi od plaća građana po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje. Do sada su samo građani poštivali zakon. A Vlada za period od 2002. do 2014. godine Fondu solidarnosti duguje više od 600 milijuna KM, izračunao je CCI.

“Jer je Vlada prosječno uplaćivala manje od 30 posto novca koji je morala uplaćivati. Dakle, plastično kazano, od tri KM koje je morala dati u Fond, Vlada je, u najboljem, slučaju davala jednu KM” , kaže Adis Arapović iz CCI-ja. On dodaje kako je “preostala sredstva Vlada usmjeravala u druge, za njih prioritetnije proračune”. Arapović upozorava kako se s posljedicama nepoštivanja ovog zakona bh. društvo suočava svakodnevno.

“Vlada samo treba poštivati Zakon o zdravstvenom osiguranju. Da Vlada nije uskratila Fond za 600 milijuna KM, mi danas sigurno ne bi imali niti jednu humanitarnu kutiju na ulici, u tržnom centru, niti na televiziji”, dodaje Arapović. Na listu posljedica Fond solidarnosti dodaje i duge liste čekanja na životno važne terapije. Kažu da i oni sve ove godine čekaju na zakonom zagarantirana sredstva. Vlada se, kažu u Fondu, poziva na Zakon o rebalansu proračuna, kojeg smatraju važnijim od Zakona o zdravstvenom osiguranju./Dnevnik.ba

 

Odgovori