Dvoje staraca iz sela Ratanj kod Kaknja preminulo je početkom svibnja prošle godine, nakon što su 21. travnja zadobili teške povrede.

U Kantonalnoj bolnici Zenica preminuo je 74-godišnji Nikola Crepulja, a Marica Kristić (79) pola sata nakon njega, u Penzionerskom domu ZDK. Ona je tamo bila smještena nakon relativnog poboljšanja stanja i otpuštanja iz bolnice, a zbog bojazni da bi usamljenost i izolacija u Ratanju bile kobne po nju.

Stanovnici sela Ratanj bili su šokirani i u strahu od noći 21. travnja 2014. godine kada su Nikola i Marica brutalno pretučeni u svom domu. Teško pokretnog starca te gluhu i slijepu staricu nepoznati razbojnik pretukao je u potrazi za novcem.

Delić je naredno jutro uhićen te je, odmah priznao zločin, ali ga je kasnije poricao na Sudu.

– Tužitelj nije predočilo čvrste dokaze koji van razumne sumnje ukazuju na Delića kao počinitelja – rekao je sudac Enes Malićbegović.

Krvna grupa

Delić je optužen jer je pronađena krvna grupa A, koju ima i on, ali ne u kući napadnutih, nego drugoj, koja je iste večeri opljačkana. Na krvavoj majici pronađenoj u Crepuljinoj kući nije uspješno izolirana krvna grupa.

Stručnjaci su šokirani da tužiteljstvo, koje je u suđenju predstavljala tužiteljica Aida Pinjo, nije tražilo DNA analizu, koja je posljednjih godina nezaobilazna u ovakvim slučajevima, nego su se “pouzdali” u vrlo nesigurnu i prastaru analizu krvne grupe optuženoga. Podudaranje krvne grupe koju imaju milijuni ljudi i “povijest” ponašanja optuženoga ne mogu biti osnova za ozbiljnu optužnicu.

Delić je u pritvoru proveo 11 mjeseci i pet dana, a sada će na slobodi dočekati pravomoćnost presude.

Nije izvjesno hoće li se Delić odlučiti eventualno tužiti Federaciju zbog perioda provedenog u pritvoru.

Odgovori