Povjerenstvo publike 28. međunarodnog festivala Sarajevo Sarajevska zima 2012. je dodijelio nagradu „Srebrna pahuljica“ Zavičajnom muzeju Travnik za izložbu fotografija “Staze, lica, predjeli”.

 

Nagradu je uručio predsjednik Žirija publike prof. Dr. Tomislav Išek 8. veljače 2013. godine na svečanosti u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

Izložba fotografija “Staze, lica, predjeli” nastala je kao rezultat 6. Foto-safarija “Travnik 2011.”, organiziranim od Zavičajnog muzeja Travnik, foto kluba “Fot” Travnik i Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH.

U povodu obilježavanja obljetnice 50 godina dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću 40 fotografa različitih zvanja i kategorija iz BiH i zemalja regiona posjetili su tokom tri oktobarska dana 2011. godine gradove njegova rođenja, djetinjstva i mladićkog razdoblja – Travnik, Višegrad i Sarajevo. Tragom Andrićeve biografije i bibliografije fotografi su otkrivali, bilježili i potom prezentirali sve što ih je asociralo na njegovu književnost i životopis.

Integralni dio izložbe predstavlja istoimeni kratki dokumentarni film Taika Ganića i interpretacija fragmenta Andrićeve pripovijetke “Čaša” u izvedbi akademskog glumca Mateja Baškarada.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Izložba fotografija “Staze, lica, predjeli” do sada je predstavljena u Travniku, Sarajevu i Višegradu.

Odgovori