U toku je velika akcija Specijalne jedinice federalne uprave policije u kojoj sudjeluje preko 100 policajaca.

Akcija se provodi po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Pretreseno je više stambenih lokacija na širem području Sarajeva: Boljakov Potok, Osijek, Sokolje i još neke lokacije.

Uhićeno je 11 osoba, a radi se o pripadnicima selefijskog pokreta i sumnjiče se za krivično djelo terorizam.

Kako FTV neslužbeno saznaje uhićen je i jedan od glavnih vođa ove skupine osumnjičene za terorizam, koji se zove Kemal.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

U međuvremenu, iz Tužilaštva su saopćili:

Po nalogu tužitelja iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, na području Kantona Sarajevo, provodi se opsežna akcija koju realiziraju policijski djelatnici Federalne uprave policije uz potporu partnerskih policijskih agencija i OSA BiH.

Meta aktivnosti su oko 15 osoba, za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte sa radikalnim skupinama i strukturama ISIL-a, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka.

U okviru pretresa, vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Prilikom pretresa, pronađeni su određeni dokazni materijali, koji ukazuju na povezanost sa strukturama ISIL-a.

Bitno je istaći da se pretresi vrše i u naseljima u blizini mjesta Rajlovac, gdje se prije 2 mjeseca dogodio teroristički napad u kojem su ubijena 2 vojnika OS BiH.

Tužiteljstvo BiH poručuje građanima BiH, da Bosna i Hercegovina ima kapacitete da otkrije i procesuira osobe povezane sa terorizmom i radikalnim skupinama, te da će zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama u našoj zemlji, kao i sa partnerskim agencijama u inozemstvu, poduzeti sve aktivnosti, kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe pod istragom su zbog kaznenih djela javnog poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti iz članka 202a. i 202b. KZ BiH, prenosi Federalna.ba

 

Odgovori