Pitanje Mostara već se odavno povlači po političkom šahovskom polju. Bošnjački političari traže neku vrstu nacionalne zaštite od hrvatske većine koja živi u glavnome gradu Federacije. Namjerno ili nenamjerno prešućuju istovjetni položaj Hrvata u Travniku. Kada govorimo o Travniku i Mostaru, govorimo o sjedištima županija s istim, posebnim režimom upravljanja.

Ono što je Mostar u Hercegovini, kako za Hrvate tako i za Bošnjake, to isto je Travnik u središnjoj Bosni. Nažalost, ova dva grada ni izbliza nisu imali jednak tretman međunarodne zajednice.

Amandman na Ustav Federacije koji regulira preustroj Travnika na temelju istih načela koja vrijede i za Mostar donesen još 1997. godine, a Forum Federacije zadužio je 16. travnja 1998. godine sve političke strukture da riješe to pitanje.

Petritschevim ustavnim promjenama ukinut je paritet u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a time je iz Ustava Federacije BiH i Srednjobosanske županije brisan tzv. travnički amandman, koji glasi : ”Travnik kao sjedište Srednjobosanske županije bit će organiziran kao gradska zajednica na temelju istih načela kao Mostar, sjedište Hercegovačko-neretvanske županije”.

Hrvatski političari su jasni u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, što god bošnjački političari žele u Mostaru to isto će morati osigurati Hrvatima u Travniku.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Da bi olakšali odnos, pošto je na Mostaru stalno, na neki način, jedan poseban pogled, rekli smo, uzmite dvije županije s izraženim multietničkim karakterom – HNŽ i SBŽ, pa da središta – Mostar i Travnik uredimo po istom modelu,izjavio je predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, govoreći za Dnevnik D TV1.

Sa takvim stavom se slažu i prvi čovjek Federacije BiH Marinko Čavara kao i prvi čovjek Mostara gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Na nedavnom sastanku Čavare i Bešlića u Mostaru razgovarano je o potrebi provođenja presuda Ustavnog suda BiH, te je zaključeno da je ključ rješavanja odnosa Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH u odredbama Statuta Grada Mostara, na istovjetan način kao i u drugim općinama na čitavom prostoru Federacije BiH, kao što je općina Travnik.

Po svemu sudeći odgovor na pitanje grada Mostara se nalazi u Travniku. Da li će Travnik biti uređen kao Mostar, kako god da se hrvatski i bošnjački političari dogovore ili će se pak Mostar urediti kako je u ovom trenutku uređen Travnik, odgovor bi trebali dobiti u bliskoj budućnosti. (HercegBosna.org)

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

 

Odgovori