Izbjeglice iz Sirije u Turskoj Fatma Birinci i njena kćerka Gade Birinci prije tri godine su napustile ratom zahvaćenu domovinu i utočište našle u turskom gradu Konya.

Ratna događanja u Siriji i napuštanje domovine bili su teški trenuci kroz koje su majka i kćerka, porijeklom Turkmenke, prošle. Nakon nešto više od dvije godine boravka u Konyi, majka i kćerka skoro istovremeno su saznale da su ostale u drugom stanju, a nekoliko mjeseci kasnije zajedno su na svijet donijele sinove.

Kako bi se na određeni način odužile državi Turskoj za svu podršku koja im je pružena po dolasku u Konyu, Fatma (42) i Gade (21) su sinovima dale imena Recep i Tayyip, što su imena turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Majka i kćerka su tijekom trudnoće zajedno odlazile na kontrole, zajedno se porodile i na kraju zajedno uzele svoje sinove u naručje.

Dvije porodilje je u bolnici u Konyi posjetio glavni liječnik Erkan Atas, koji im je prenio čestitke turskog ministra zdravstva Ahmeta Demircana.

Atas je u izjavi za agenciju Anadoliju kazao kako je i sam iznenađen činjenicom da su majka i kćerka rodile u isto vrijeme.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

“Nisam čuo ranije da se dogodilo nešto slično. Ono što je najvažnije od svega jeste da su majke i bebe dobro. Želimo im dug život i puno zdravlja”, rekao je Atas.

Majka Fatma Birinci nakon poroda je kazala kako je sretna što je svog sina u naručje uzela živog i zdravog.

“Posebno sam sretna sto sam rodila u isto vrijeme sa svojom kćerkom. Istovremeno sam dobila i sina i unuka”, kazala je Birinci.

Kćerka Gade Birinci je zahvalila svima u bolnici na pruženoj podršci.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

“Veoma sam sretna jer sam danas postala i majka, a dobila sam i brata”, poručila je Gade.