Lutrija Bosne i Hercegovine zatvorit će sve poslovnice na području Grada Zenica, nakon što je Gradsko vijeće povećalo takse za priređivače igara na sreću sa 2.500 na 50.000 KM godišnje, po svakom uplatnom mjestu.

Potvrdio je ovo za novinsku agenciju Patria i direktor Lutrije BiH Edhem Pašukan.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je predložio a Gradsko vijeće većinom glasova podržalo Odluku da se takse za priređivače igara na sreću u Zenici povećavaju i do 50.000 KM godišnje po uplatnom mjestu. Kasumović smatra da je takva odluka ispravna i da će donijeti više novca u gradsku kasu.
Priređivači, pak, negoduju zbog odluke. Novca u gradskoj kasi, poručuju, bit će manje. Smatraju da je to ogromna taksa ali i odluka suprotna Ustavu FBiH. Privatni priređivači su već ranije najavili da će na području Zenice zavoriti oko 100 poslovnica, a ista vrijest došla je i iz Lutrije BiH.  

– Svih deset poslovnica Lutrija BiH će zatvoriti sa 1. januarom 2017. Tri uplatna mjesta će biti otvorena do 31. januara kako bi ispoštovali obavezu dobitaka iz klasničnih igara – rekao je Pašukan. 

 
 

–  Ovo je odluka uprave Lutrije BiH. Svaki dalji rad u Zenici ne bi bio ekonomski opravdan – dodao je Pašukan, piše Patria.

Odgovori