I dok Dodik i dalje otvoreno priželjkuje raspad BiH, bošnjačke stranke odlučile su praviti neprijatelja od prijatelja. Tim povodom su u zastupničkom domu usvojile Deklaraciju protiv izgradnje Pelješkog mosta čime su se na jasan način konfrontirale s Hrvatskom. Zastupnik Nikola Lovrinović ima objašnjenje.

Deklaracija Zastupničkog doma (ne i Parlamenta BiH) protiv izgradnje Pelješkog mosta prema mišljenju Nikole Lovrinovića, hrvatskog zastupnika iz Zastupničkog doma, dirigirana je anarhija koju proizvode bošnjačke stranke, posebice SDA.
Kada nestane tema za konflikte, onda se one izmišljaju, smatra Lovrinović.

– Izborni  zakon i Zakon o RTV sustavu su od izuzetne važnosti Hrvatima u BiH, a Hrvatska snažno stoji iza potrebe da se isti donosu. Zato je udar na Pelješki most jedna od tema kojom se želi skrenuti pozornost, ali i oslabiti uloga Hrvatske  u procesu potpore konstitutivnosti  Hrvatskog naroda, kaže on.

Lovrinović također smatra da je razlog ovako agresivnog nastupa bošnjačkih stranaka u tome što su na određen način izgubili potporu međunarodne zajednice u ispunjavanju njihovih političkih želja.

– Prije bi međunarodna zajednica jednostavno gurala njihove prijedloge. Sada toga nema, stranci traže da se sami dogovorimo. Evo, mi bismo se dogovorili, ali oni se nisu navikli dogovarati. Nego imamo to što imamo,
kaže Lovrinović.

Do koje mjere ide manipulacija javnošću oko Pelješkog mosta govori i ignoriranje činjenice da je Vijeća ministara donijelo je izričito reklo da izgradnja Pelješkog mosta ni na koji način ne stvara pravne posljedice i ne kosi  se sa Pravom slobodnog prolaza.

Hoće li Pelješki most, i druge slične teme koje vjerojatno u budućnosti slijede, zaista onemogućiti promjene izbornog zakona teško je procjeniti.

S jedne strane, izborni se zakon mora promijeniti jer se drugačije ne mogu implementirati izbori, a s druge strane, bošnjačke stranke odgađaju te izmjene jer ne mogu upražnjavati majorizaciju Hrvata, koja  im je političko opredjeljenje.