Predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović izjavio je danas u Sarajevu da je Mehanizam koordinacije „vjetar u jedra“ Bosni i Hercegovini na putu europskih integracija, te da on misli da je provodiv.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s protivljenjem predstavnika RS-a, Lovrinović je kazao kako se nada da će se „to ispraviti, ako je postojala određena pogreška“.

Naveo je da je i jučer za medije rekao da je bio zatečen tom informacijom „da su kolege iz Vlade RS-a iznijele svoje rezerve prema donesenoj odluci na Vijeću ministara BiH“. Dodao je da ne zna ni ovog trenutka što se dokraja dogodilo.

– Imali smo namjeru danas raspravljati i na Zajedničkom povjerenstvu za europske integracije. Međutim, raspoloženje je bilo ipak da nije sazrela situacija pošto smo tek jučer, odnosno prekjučer imali tekst koordinacijskog mehanizma, da o njemu dublje raspravljamo, nego da ipak ostavimo za narednu sjednicu – kazao je Lovrinović.

Ponovio je da ne zna dokraja što je to bilo, te da, i ako je nešto bilo, očekuje „prije svega da Vijeće ministara eventualne primjedbe, posebice od entitetskih vlada uvaži“.

– Koliko sam informiran, na sjednici na kojoj je usvojena odluka o koordinacijskom mehanizmu donesen je zaključak da se ostavi mogućnost i entiteskim vladama da eventualne sugestije i prijedloge koje imaju dostave, da će one biti ugrađene. Nadam se, ako i nije tako doneseno, da će se na tragu takvog razmišljanja i eventualnog spora, morati to pitanje riješiti – naveo je Lovrinović.

Istaknuo je da svakako bez sudjelovanja entitetskih vlada, Vlade RS-a, nema provedbe.

– Dakle, jednostavno onda koordinacijski mehanizam nema smisla niti može funkcionirati. To se pitanje, po meni, mora otkloniti. Nadam se da nije suštinsko i da nisu veliki problemi i da su, prije svega, neki tehničko-proceduralni ili neka druga vrsta problema koji se daju riješiti – zaključio je Lovrinović. (Fena)

Odgovori