Vlada FBiH je na sjednici u Mostaru izmijenila i dopunila odluku o listi lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja FBiH i odluku o listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti FBiH.

Lista lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja, kako je obrazloženo, revidirana je jer je procijenjena potreba da u liječenju pojedinih bolesti bude omogućen novi doktrinarni pristup kojim se preporučuje uvođenje i novih generacija generičkih lijekova, piše Večernji list.

Revidirana lista je generička, odnosno ne sadrži zaštićene proizvođačke nazive lijekova, te će donijeti korist ukupnom zdravstvenom sustavu, kako s medicinskog tako i s farmakoekonomskog stajališta, a obveza je županija, pravodobno s federalnom, uskladiti županijske liste lijekova, te time ostvare očekivane uštede u ovoj oblasti i na županijskoj razini.

Prema riječima Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva FBiH, u odnosu na dosadašnju A listu lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja FBiH, usvojeno je 12 novih lijekova.

“Povjerenstvo koje je radilo nove liste smatra da su ti lijekovi neophodni za pacijente. Do sada su na listi bila 154 lijeka, a sada ih je 166 i riječ je generičkim lijekovima. Generički je na primjer ranitidin, a on se proizvodi pod tvorničkim imenima Peptoran, Ranisan, Ranibos, Ulkodin i sl.”, kazao je za Večernji list Mandić. Donesena je i B lista lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja FBiH na kojoj su do sada bila 84 generička lijeka, a sada su 94, što znači da je i ona proširena za deset novih generičkih lijekova.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

“Kad je govorimo o B listi, riječ je o lijekovima kojima mi određujemo cijenu, samo što ih županije nisu dužne staviti na svoje liste ako nemaju dovoljno financijskih sredstava. Znači, županije su dužne poštovati A listu, a ako imaju dovoljno financijskih sredstava, onda mogu financirati i lijekove s B liste”, objasnio je Mandić.

Prema Mandićevim riječima, novina nije samo veći broj lijekova na listama, već i nove niže cijene lijekova.

“Mi smo tražili da svi oni koji se nalaze na listama snize svoje cijene lijekova, tako da smo neke cijene snižavali 10 ili 20 posto, pa će samim time doći do značajnih ušteda. Neke cijene su na novim listama značajno niže i, prema procjenama, tu bi trebalo doći do ušteda negdje od 10 do 12 posto”, naglasio je Mandić i dodao kako se kada su radili procjenu za 20 najprodavanijih lijekova vidjelo da bi to mogla biti ušteda do 4 milijuna KM.

“Promet dvadeset lijekova koji su bili najprodavaniji u 2014. godini lijekova iznosio je 128,858.558,87 KM, a prema novim cijenama na novoj listi, za tih 20 lijekova kada bi potrošnja bila ista, iznosio bi 121 milijun maraka” naglasio je Mandić.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

 

Odgovori