Trenutačno sam u konsultacijama sa predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH kada bi smo sazvali sjednicu oba doma. Moj prijedlog je ipak, da to bude u ponedjeljak, da nam se ne bi dogodile proceduralne greške i da ne bi bilo proceduralnih čekanja, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH.

Na sjednicama Zastupničkog i Doma naroda je planiran izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

“Meni je stalo da ne bude zastoja kao kada je bila konstituirajuća sjednica Doma naroda. Možda je bolje sačekati dan-dva kako bi sve ono što je sukladno Ustavu i procedurama posrednog načina izbora svih u FBiH bilo sprovedeno sukladno zakonu i Ustavu”, naglasila je Bradara.

Podrška SDP-a kandidatu Demokratske fronte

Ona je potvrdila kako su potpisi podrške izaslanika iz Socijaldemokratske partije (SDP) u Klubu srpskog naroda za kandidaturu Milana Dunovića iz Demokratske fronte (DF) za potpredsjednika FBIH iz srpskog naroda stigli.

“Zasjeda Privremeno povjerenstvo za izbor i imenovanje koje utvrđuje je li zajednička lista kompletna, je li potpisana sukladno zakonu i kompletiraju se svi potpisi. Koliko znam, proces je već pri kraju i upućen je Središnjem izbornom povjerenstvu koje će na svojoj sjednici potvrditi zajedničku listu za predsjednika i potpredsjednike FBiH. To bi se vjerojatno trebalo dogoditi danas”, navela je Bradara.

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na sjednici u Tuzli 31. siječnja dao je ovlaštenje Predsjedništvu SDP-a i izaslanicima te stranke u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH da mogu podržati kandidata koji bude predložen za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda na nastavku konstituirajuće sjednice koja bi se trebala održati sljedećeg tjedna.

Kako je istakao potpredsjednik SDP-a i predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Šućur uvjet SDP-a je da pogledi kandidata Demokratske fornte (DF), ili neke druge stranke koji bude predložen za funkciju potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda, na budućnost Bosne i Hercegovine budu u interesu građana FBiH.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH za predsjednika FBiH iz hrvatskog naroda predložila je Marinka Čavaru, a Stranka demokratske akcije (SDA) Meliku Mahmutbegović za potpredsjednicu iz bošnjačkog naroda. No, bez kandidata iz srpskog naroda za potpredsjednika FBiH, s obzirom da se na Zastupnički, a potom i Dom naroda upućuje jedinstvena lista prijedloga nije moguće izvršiti izbor čelnika Federacije BiH. Tako se moralo čekati da i kandidat srpskog naroda službeno bude predložen što je učinjeno tek danas.

Procedura izbora

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH navela je razloge zbog kojih se mora sačekati, odnosno zbog čega izbor čelnika nije moguće izvršiti ranije.

“Zakonski rok za potvrdu liste je 24 sata, nakon čega slijede proceduralne prirode žalbi. Tu je i vrijeme nužno za sazivanja sjednice. Jer, ipak, zastupnike i izaslanike moramo u oba doma pozvati kako bi svi bili nazočni”, istakla je Bradara.

Ona je pojasnila da kada SIP BiH vrati liste ona će ih dostaviti i u Dom naroda i Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

“Prvo zasjeda Zastupnički dom jer smo mi svoje ishodište u Domu naroda završili samim procesom kandidiranja. Iz Zastupničkog doma to se vraća u Dom naroda na potvrdu. U slučaju da je zajednička lista dobila potvrdu natpolovične većine Zastupničkog i Doma naroda kao kao i većinu u svakom od klubova naroda smatra se da je zajednička lista potvrđena. U slučaju da se to ne dogodi procedura se ponavlja”, pojasnila je Bradara.

To znači da se zajednička lista vraća na glasanje u Zastupnički dom i te ponovno u Dom naroda.

“Ako se dogodi da ni u drugom krugu nismo imali potvrdu u oba doma smatra se da su predsjednik i potpredsjednici izabrani ako su potvrđeni u jednom domu – Zastupničkom”, naglasila je Bradara.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH istakla je da prema onome što je rečeno izaslanici SDP-a iz srpskog naroda neće podržati izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Oni su rekli da neće glasati već će dati samo podršku procesu kandidiranja. Moguće je da će drugi podržati te kandidate budući da Klub srpskog naroda broji 13 izaslanika. To se nikada ne zna”, navela je Bradara.

Na pitanje od koga se konkretno očekuje podrška u Klubu srpskog naroda za izbore čelnika FBiH istakla je da o tome “nije pregovarala”.

“Nadam se da su oni u Klubu srpskog naroda radili na dobrobit svih nas u postizanju dogovora. U suprotnom smo u situaciji da neće biti većine u Klubu srpskog naroda za potvrđene zajedničke liste”, istakla je Bradara.

Konstituivna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH počela je 15. siječnja i do sada u dva navrata nije bilo moguće izabrati predsjednika i potpredsjednike FBiH zbog izostanka političkog dogovora.

Odgovori