Aktualni premijer Srednjobosanske županije Tahir Lendo iz SDA mandatar je za sastavljanje nove županijske Vlade, a odluku o dodjeli mandata uručio mu je danas u Travniku predsjedatelj Skupštine Josip Kvasina.

 

– On kao mandatar, najmanje deset dana prije zakazivanja sjednice, treba izvršiti konzultacije i dostaviti imena kandidata za ministre, tako da proces imenovanja Vlade ide dalje. Nadam se kako će Klub SDA osigurati dovoljnu skupštinsku većinu i da ćemo što prije dobiti novu vladu, kazao je Kvasina.

Obraćajući se novinarima, Lendo je rekao kako županijska Vlada treba i dalje biti faktor ekonomske i političke stabilnosti te nastaviti političke i gospodarske projekte koji su od interesa za SBŽ.

– Želimo stvoriti ambijent za nova ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta i naravno preduvjete za bolji život naših građana, rekao je Lendo, javlja Fena.

Za potvrđivanje Vlade SBŽ-a potrebna je dvotrećinska većina u županijskoj Skupštini, odnosno glasovi 20 zastupnika. Dvotrećinsku većinu imaju SDA, HDZ BiH i DF, ali još uvijek nije postignut konačan dogovor o formiranju vladajuće koalicije, odnosno o raspodjeli ministarskih pozicija u županijskoj Vladi.

Kako javlja Avaz, čelni ljudi dvije najjače stranke rekle su kako do imenovanja dolazi nakon sastanka održanog u Sarajevu, te kako imenovanje ima i podršku DF-a.

Obzirom da je SDA dobila mjesto premijera gotovo je izvjesno da će u novoj Vladi SBŽ HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora imati pet pozicija, a SDA i eventualno DF četiri pozicije.

Odgovori