Višestoljetna tradicija prerade metala kovanjem očuvana je u Kreševo do današnjih dana.

Zvuk kovačkih opružnih čekića („majdana“) nadživio je nekoliko društveno-političkih sustava zahvaljujući marljivosti ovdašnjih ljudi, te vrsnoj kovačkoj vještini i organizaciji posla. Ovdje se kuju poznate „kreševske“ sjekire, motike, krampe i drugi alati za poljoprivredu, građevinarstvo i šumarstvo. Na neobičan i simboličan način, o izvrsnosti kreševskih majstora kovača govori i njihov, svojevrstan „certifikat“ – potkovano jaje.

Jedno od poduzeća koje je nositelj metalne industrije u Kreševu je i “Talk” d.o.o., osnovano prije 30 godina kao obiteljski kovački obrt. Kako je vrijeme prolazilo, posao se postupno proširivao i izvan granica BiH, pa je tako obrt prerastao u poduzeće. Svakim danom povećavala se i paleta proizvoda, koja je danas narasla na više od stotinu. Osim proizvodnje ručno kovanog alata, poduzeće proizvodi i razne otkivke do 5 kilograma, pri čemu je stalno uposleno 12 djelatnika. U Zagrebu je osnovana sestrinska tvrtka “Talk – kovačija”, koja je prodajni zastupnik za hrvatsko tržište. Proizvodi ove firme izvoze se također u Crnu Goru, Srbiju i u EU (preko kupaca iz Slovenije).

S obzirom na gospodarsku krizu u BiH i šire, evidentan je pad potražnje za ručno kovanim alatima. Zato se poduzeće orijentiralo i za proizvodnju manjih otkivaka (do 5 kg) za rudnike, željeznice, autoindustriju i drugo. Ulaskom Hrvatske u EZ, zasigurno će doći do promjena u kovačkoj industriji općenito, za što će, tako kažu u ovom poduzeću, “Talk” biti spreman!

„U poslovanju nas najviše opterećuje naplata potraživanja. Sve veći zahtjevi naših kupaca za dužim rokovima plaćanja, kao i dodatnim rabatima, u velikoj mjeri utječu na redovit priliv novčanih sredstava, samim tim i na obim proizvodnje, plasman i investiranje u razvoj. Pored dužih rokova plaćanja, veliki problem je i sve veća usitnjenost tržišta. Nestala su velika veleprodajna skladišta za distribuciji alata i proizvoda od metala. Sve veću ulogu imaju manje trgovačke tvrtke, koje nisu u stanju prodavati veće količine proizvoda već se pretežito oslanjaju na prodaju u svojim maloprodajnim trgovinama“, kaže Dražen Čiča, vlasnik poduzeća “Talk” iz Kreševa.

“Talk” svake godine daje svoj doprinos srednjoškolskom obrazovanju na način da učenici metalskih zanimanja obavljaju praktičnu nastavu u tom poduzeću.

„Kovanje iziskuje stalnu predanost i odgovornost u poslu, kao i uvođenje suvremenih tehnologija, što bi za rezultat trebalo imati povećanje proizvodnje i zaposlenosti, a u konačnici brži razvoj našeg zavičaja. Proizvodnja ručno kovanog alata i raznih otkivaka, bez obzira na aktualne probleme, zasigurno ima budućnost u koju treba ulagati.

Od državnih institucija očekujemo da podrži očuvanje tradicijskih zanimanja na način da se dio bespovratnih sredstava usmjeri u njih, a dio kreditnih sredstava plasira po povoljnim uvjetima, kako bi kreševska poduzeća „išla“ u korak s vremenom i stalno obnavljala kapacitete i uvodila nove tehnologije i znanja“, kaže Čiča.

Odgovori