Goran Kovačević, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu gostujući na TV Hayat u emisiji “Vijesti u 7” govorio je o sigurnosnoj situaciji u zemlji, prenosi novinska agencija Patria.

Posebno se osvrnuo na nedavni pokušaj pljačke Casina u kojoj je zaštitar upotrijebio oružje spašavajući svoj i život radnice.

– Generalno ako gledate krivično djelo razbojništva, kakvo smo imali prilike vidjeti prilikom pokušaja pljačke Casina, puno je tu faktora, ali ja se ne bavim tehničkom zaštitom u koju ova vrsta sigurnosti i spada. Najpozvanija osoba da odgovori na to pitanje je savjetnik člana Predsjedništva BiH Mirsad Ćatić koji je bio vlasnik, a sada i direktor najveće privatne zaštitarske agencije. Mislim da bi on na osnovu činjenica i podataka koje dobivaju s terena itekako bio pozvan da odgovori na ovo pitanje – kazao je Kovačević.

On je dodao da je neophodno povećanje suradnje policije i zaštitarskih agencija, a što bi pridonijelo sprečavanju ovakvih krivičnih djela.

– Ali, ako pogledate da je policija u sukobu jedna s drugom, da imate Državnu agenciju za istrage i zaštitu koja je u sukobu sa MUP-om RS to se vrlo teško može desiti, bilo kakva suradnja između policija, a kamoli između policije i zaštitarske agencije – istakao je Kovačević.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Odgovarajući na pitanje na koji bi način mogle surađivati policija i zaštitarske agencije Kovačević je kazao „prvenstveno na dijeljenju informacija u ekspeditivnijim odgovorima u postojanju kontakt osoba, a ne da se ponašaju jedni prema drugima kao konkurentima“.

Profesor je pojasnio i da li je zaštitar imao pravo upotrijebiti oružje.

-Pa sama činjenica da je osoba uperila oružje prema njemu govori dosta toga. Zaštitar je donio odluku da upotrijebi oružje i procijenio je da postoji izvjesna mogućnost da će izvršilac krivičnog djela upotrijebiti oružje. Dakle, štitio je svoj životu i u ovom slučaju imao je pravo upotrijebiti oružje – pojašnjava Kovačević.

On se prokomentirao i činjenicu da je sve više razbojništava i pljački usred bijela dana.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

– Puno je oružja na ulici i imate veliki problem sa tom oblašću sigurnosti, ali općenito i ako pogledate malo širu sliku jasno vam je gdje je uzrok svemu tome. Nama se već 20-tak dana šalju političke poruke, koje su fino medijski upakirane, da je ovo skoro 1992. godina i da se priprema rat. Građani su u velikom kaosu, ljudi su prestrašeni, boje se, ne znaju što se događa. Vidite da se koalicije stvaraju radi interesa pojedinaca, te koalicije funkcioniraju na određenim nivoima, na drugima ne, jer određeni zahtjevi nisu ispunjeni i potrebe nisu zadovoljene. Imate primjer između gospode Radončića i Izetbegovića koji kreiraju trenutno veliki problem u FBiH. Imate djelovanje Milorada Dodika u RS koji kreira lošu sigurnosnu situaciju u BiH.

O državi i radu njenih institucija vi ćete saznati putem medija. Meni i danas odzvanjaju riječi predsjednice Suda BiH koja je rekla da u ovoj državi postoji pravosudna mafija i kako će neko ko čuje takvu stvar od predsjednice državnog suda da vjeruje da će prijaviti krivično djelo npr. u Tužilaštvo kad zna da postoji mogućnost da će mu kriminalac doći sutra i reći ti si me prijavio. U takvoj situaciji građani su prepušteni sami sebi – kaže Kovačević.

Profesor je odgovorio i na pitanje da statistike pokazuju da je broj krivičnih djela u padu.

– Statistika na kraju pokazuje jednu stvar, to je općenito pokazatelj koliko je prijavljeno krivičnih djela, ali treba gledati i strukturu krivičnih djela. Vidjeli smo da je povećan broj teških krivičnih djela silovanja, napada na život, teških razbojničkih krađa. To pokazuje kakavo je stanje sigurnosti, ništa drugo. Moram napomenuti da iz one izjave o pravosudnoj mafiji treba izdvojiti državno Tužilaštvo koje jedino radi svoj posao po svim segmentima i linijama rada koji su postavljeni pred to Tužilaštvo.

A, sva medijska i politička igranka se dešava upravo oko ovog Tužilaštva. Sve druge agencije su zanemarene i ne rade svoj posao dok se to ne riješi. Evo koliko je poznato sada sa 31. decembrom ove godine Tužilaštvo prestaje da bude fokusirano samo na ratne zločine nego se počinje baviti prvenstveno korupcijom i organiziranim kriminalom, a to nažalost političkoj mafiji koja je na vlasti ne odgovara nikako. Pitanje je kakva će sigurnost biti poslije toga.

Bolje rješenje je da i građani shvate da Tužilaštvo radi svoj posao i da ne nasjedaju na kojekakve priče iz političkih centara moći i to je jedini mehanizam koji može da izvrši katarzu ovog društva i da pročisti sve nivoe vlasti i administraciju od kriminalaca koji su trenutno dominantni u tim službama – dodao je Kovačević.

 

Odgovori