Zaraslo igralište, oronula zgrada, fasada koja otpada. Ovo je u 21 stoljeću slika sportske dvorane u Novom Travniku. Stotine djece koji prođu kroz ovu dvoranu – bukvalno svoje živote stavljaju na klackalicu…

Među njima su i mladi košarkaši Nedim i Muris kojima je ova dvorana postala drugi dom. Vrijedno trenirajući želja im je jednoga dana postati vrhunski sportaši.

Trojka je u košu, no put do cilja, ovima momcima popločan je puknutim parketima, oštećenim, prikisnulim krovovima, i hladnom dvoranom.

Nekada nismo mogli zbog hladnoće trenirati, pa pauzu napravimo, treniramo napolju, snalazimo se,ispričao je Nedim Mameledžija.

Snalaze se ovi momci na sve moguće načine. Nedim je prije dvije godine u Novi Travnik stigao iz malog sela sa Vlašića. Za njega su i ovako loši uvjeti u sedmogodišnjem treniranju košarke – ipak nešto.

S obizirom da sam trenirao i u gorim terenima, ovo je za mene napredak, ali kao mali sanjao sam veće dvorane, kaže Nedim.

Velike dvorane sanjaju mnogi mladi sportaši iz ovoga mjesta. No u Novome Travniku, uvjeti u kojima rade – njihove snove, stvarnost vrlo brzo pretvaraju u pravu noćnu moru:

Ima dosta djece koji se prehlade, utakmice se ne bi trebale igrati, ali nam izađu u susret sportski prijatelji, kazao je Zdravko Batalija, trener KK Novi Travnik.

No ovaj trener i njegova ekipa se ne predaju. Trud i znoj ostavljen na terenu tvrde – jednom se mora isplatiti.

Čak imamo za vrijeme utakmica u sali karata, nekada napolju imamo barku da hvatamo loptu, ali mi ćemo se truditi dalje jer pozivam sve da shvate jer u zemlji gdje vlada kaos, bojim se da mi sport minimiziramo, poručio je trener ove ekipe.

Loših – minimalnih uvjeta svjestan je i sam direktor ove dvorane. Sve što se događa ovdje je, poručuje – na rubu regularnosti.

Vidite krov dolje otpada, i upitna je sigurnost natjecatelja ili posjetitelja. Dogadalo se da tijekom utakmice padne komad, za N1 je kazao Zdenko Ljubas, direktor kluba Novi Travnik.

Oni koji bi trebali pomoći to ne čine. U državi je danas političarima sport i perspektiva onih koji taj sport žive – promašena utakmica.

Poručio bih svim političarima da pomognu momcima koji se bore i treniraju da pomognu koliko mogu i dvorani i klubu i svima nama, izjavio je košarkaš Muris Aščić.

Sport će te naučiti, važan je trud i da se ne oslanjaš na nikoga, govori trener igračima.

A gotovo nitko im i ne pomaže. Prepušteni su svojim talentima, trudu, odricanjima i dobrim ljudima. No Nedim i Muris će unatoč svemu, na teži način – ipak nastaviti trčati ka svome konačnom cilju .

Moj san je da jednog dana budem igrač reprezentacije BiH.

Dres reprezentacije za koji se njima itekako vrijedi boriti. Jer srce u svakom smislu – oni ostavljaju bukvalno na terenu.

Prilog pogledajte ovdje.

 

Odgovori