Čavara je izjavio kako “vjerovatno, i Komšić i Nikšić računaju na zaboravnost svakog građanina u FBiH o tome šta su oni radili dok su bili na vlasti”.

Koalicija SDA – SBB – HDZ BiH, koja je već dala konkretne rezultate, nema realnu alternativu i nadam se da će ona, u interesu Federacije BiH i države, nastaviti raditi kao i do sada, odnosno da određeni centri, ma koliko se trudili, neće moći poremetiti odnose između ovih partnera. Rekao je to za “Avaz” predsjednik FBiH te potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara. 

– Činjenica je da neke grupe ili pojedinci, kada se god kreira određena kriza, crpe korist iz takve jedne situacije. To zabrinjava, pogotovo kada dobiju prostor ili mogućnost da utječu na situaciju u FBiH. Također, bez obzira na to koliko Sud i Tužiteljstvo BiH govorili da nisu dio političkih procesa, na neki način su se, htjeli to oni ili ne, upleli u takve odnose te utječu na te odnose samim načinom svog rada – ocijenio je Čavara.

O tome što će biti u slučaju “Radončić”, kaže Čavara, institucije će dati svoj stav, “međutim, od svakog građanina u ovoj državi možete čuti da nema velikog povjerenja u institucije, pa ni u Sud i Tužiteljstvo, a to se treba promijeniti”. 

Čavara ističe da će se to promijeniti samo transparentnim radom, ali i rezultatima.

– Mi se, zasigurno, nalazimo u stanju u kojem trebamo napraviti pozitivne iskorake, ali nam se stalno događaju neki problemi ili ih netko projektira. Na odgovornim ljudima je sada da djeluju ka smirivanju stanja te stabilizaciji odnosa – kazao je Čavara.

Na pitanje kako komentira istupe predsjednika DF-a i SDP-a Željka Komšića i Nermina Nikšića u vezi s novonastalom situacijom te ima li dojam da se ovaj dvojac želi ponovo nametnuti u vlast rekao je kako su ”obojica predsjednika djelovala zajedno u okviru SDP-a do prije godinu-dvije, zajedno su formirali neustavnu i nezakonitu vlast u FBiH, pa je licemjerno da se oni pozivaju na Ustav i zakonitost”. 

-S druge strane, imali su četiri godine, a za to vrijeme su FBiH vratili godine unazad. To svi građani dobro znaju. Znaju koliko su lošije živjeli nakon što su oni bili preuzeli vlast – kazao je Čavara.

Čavara je izjavio kako “vjerovatno, i Komšić i Nikšić računaju na zaboravnost svakog građanina u FBiH o tome šta su oni radili dok su bili na vlasti”.

– Nedopustivo je i neprihvatljivo, a znaju kakva je situacija ne samo u BiH već i u regiji, da u ovakvim okolnostima nastoje profitirati, da stvaraju veći nered i anarhiju pozivajući na neke vanredne izbore. Izbori su bili prije nešto više od godinu i oni su dobili broj glasova koliki su dobili. Ne trebaju, zaista, bacati floskule u javnosti kako će podržati reforme, a kada dođu reformski zakoni, oni su redovito protiv njih – rekao je on. (Dnevnik.ba)

Odgovori