RAMA/PROZOR – Iza nas je mjesec lipanj, vrijeme blagdana i patrona u ramskim župama koji se smjenjuju jedan za drugim. Blagdani, trodnevnice, uočnice i vanjske proslave. Vrijeme prekrasno, atmosfera odlična, više Ramljaka iz iseljeništva nego iz Rame, susreti ljudi koji se nisu vidjeli godinama, svete mise, nadahnuti propovjednici koji do najsitnijeg detalja opisuju našu tešku duhovnu, demografsku i gospodarsku situaciju identificirajući najodgovornije.

Propovjednici nam nude viziju i upute, po uzoru na svece čije blagdane slavimo, kako u našu zajednicu vratiti pravednost, duhovni mir i životnu radost. I taman kad sam pomislio, slikovito rečeno, evo “puna kanta mlijeka”, sve je idealno i kršćanski dostojanstveno do trenutka kada na scenu stupa župnik i na koncu svetu misu pretvara u predizborni politički skup.

Jednim potezom obezvrijedi propovjednika, “prolije mlijeko” i ode mast u propast. Kakav sv. Ante, kakav sv. Ivan kad je među nama „sv. Jozo Ivančević“. Nikad više nisam vidio i doživio simboliku gaženja dostojanstva vjernika, Crkve i ramskoga puka u želji da mu se pokaže kome se treba pokloniti. Tako ovaj princip pretvara vjernika u najugroženije biće i lišava ga njegove prirode i zdravog razuma. Tu samo možete pognuti glavu i umirati od stida i tuge.

Odgovorni za to stanje su župnici koji narodu zatvaraju oči, blokiraju svijest i izluđuju narod kao u najprimitivnijim društvima. Svoju prečasnu službu koriste za podršku oportunistima i srebroljubcima koji razaraju Ramu i otvoreno prezentiraju spregu religiozne i političke vlasti. U takvim odnosima moguće je dobiti materijalno, ali gubi se duhovni i ljudski integritet, a integritet znači ispravnost postupaka u pravnom i moralnom smislu bez ikakvih elemenata iluzije (prijevare i podvale).

Tužan sam zbog fatalnog oportunizma od strane ovih dviju vlasti i drugih intelektualaca te zbog zabrinjavajuće slomljenosti kralježnice ovdašnjega našeg naroda. Utjecaji župnika veći su i opasniji od utjecaja političara jer bez njihove asistencije mnogo toga političari ne bi uspjeli nametnuti kao bitno. Ono, međutim, u čemu zakazuju crkveni velikodostojnici jest da umjesto ozbiljne kritike, Oni veličaju političara koji je izravno odgovoran za iseljavanje, siromaštvo i nezaposlenost, a što je još gore, župnici se javno s oltara suprotstavljaju argumentiranoj kritici proglašavajući to razapinjanjem.

Na proteklim blagdanskim vanjskim proslavama u nekoliko ramskih župa svete mise izravno je prenosila Radio-Rama na kojima se od strane župnika peglao kult ličnosti načelniku Ivančeviću. Taj isti načelnik koji je zabranio izravan prijenos sjednica općinskoga vijeća, urušio svaki naš vrijednosni i kriterijski sustav odlučuje koja misa može ići na valove Radio-Rame. Nije teško pogoditi, ona misa pod kojom će mu biti upućeni nezasluženi i neopravdani hvalospjevi, poradi toga u Rami raste broj onih koji ni u što na vjeruju.

Ne raste, nego se smanjuje broj polaznika svetih misa. Vjera ne raste nego se umanjuje i slabi. Iseljavanje, siromaštvo, nezaposlenost i d(r)ugovi rastu. Kao što vidimo, poražavajući su rezultati sprege religiozne i političke vlasti i ona nikako nije saveznik narodu. Znamo da se na ovim prostorima mentalitet teško mijenja i da nemamo puno šansi bez velikih ambicija da pokrenemo oslobađanje od nasljeđa lošeg mentaliteta.

Dana 11. veljače 2013. godine papa Benedikt XVI. objavio je da se odriče službe rimskog biskupa i nasljednika svetog Petra i time je Benedikt XVI. pokazao, potvrdio da je dobar papa. Bog je čovjeka od zemlje sazdao. Je ali od one zemlje na kojoj se čovjek rodi. Vidi se da je Bog stvorio Josepha Ratzingera iz zemlje germanske. Pravi Nijemac komu je dužnost sveta stvar povlači se s papinske dužnosti kad vidi da je ne može „pravo“ vršiti. Sam papa Ivan XXIII sazivanjem Drugog vatikanskog sabora je rekao da Crkvu treba provjetriti. Poštovani župnici kad biste Vi za dobro Crkve iskoristili institut odreknuća i povlačenja sa dužnosti po uzoru na papu Benedikta XVI. napravili biste značajan iskorak u oslobađanju od nasljeđa lošeg mentaliteta. Bila bi to prava pozitivna šok terapija usmjerena prema novim kriterijima i standardima odgovornosti kakvi vladaju u civiliziranom svijetu.

 

Autor: Ivan Šekelja

Odgovori