U prva četiri mjeseca 2017. godine 12 priređivača igara na sreću koji posluju na području Federacije BiH po osnovu akontacija poreza na dobit, naknada na uplate, naknada za RNG igre i poreza na dobitke u budžet Federacije BiH te budžete općina uplatili su ukupno 14,5 miliona KM, podaci su Porezn uprave FBiH, saznaje Patria nezvanično .

Najviše od toga iznosa uplatila je PREMIER kladionica, kroz svoje dvije firme, Premier World Sport i Premier Sport, i to ukupno 7,2 miliona KM. Ova firma iz Čitluka, dakle, sama je uplatila 49,92 posto ili  jednako kao i svi ostali priređivači igara u FBiH zajedno.

Kladionice BET LIVE i PETICA PLUS uplatile su oko 2,7 miliona KM ili 18,98 posto, a kladionice SPORT PLUS i ZMAJEVI su uplatile oko 1,2 milijuna KM ili 8,39 posto.

Lutrija BiH je u prva četiri mjeseca ove godine u budžet FBiH i budžete općina uplatili 229,8 hiljada KM, odnosno 1,58 posto.

Prema Zakonu o porezu na dobit, Zakonu o pripadnosti javnih prihoda i Zakonu o igrama na sreću, porez na dobit, naknade od 5 posto za uplate i naknade od 300 KM po uplatnom mjestu za priređivanje RNG igara uplaćuju se u budžet Federacije BiH, a prema Zakonu o porezu na dohodak porez na dobitke od igara na sreću uplaćuje se u budžete općina.

Sukladno tim propisima, u budžet Federacije BiH u prva četiri mjeseca 2017. godine priređivači igara na sreću uplatili su oko 10,5 miliona KM, a u budžete općina u kojima su dobici ostvareni uplatili su oko 4 miliona KM. S tim da treba istaknuti kako u ovaj prikaz nisu uvršteni podaci o uplatama za MIO/PIO, zdravstveno osiguranje, porez na dohodak, kao ni porez na zakup poslovnih prostora.

Ukoliko se ovi podaci projiciraju na cijelu godinu, može se zaključiti kako će priređivači igara na sreću u budžet FBiH te budžete općina u 2017. godini uplatiti ukupno oko 43,6 miliona KM, od čega će u budžete općina otići oko 12 miliona KM, a u budžet Federacije BiH oko 31,6 miliona KM. Od ta 43,6 miliona KM, oko 42,9 miliona KM ili 98,42 posto uplatit će privatne kladionice, a 688,8 hiljada KM, ili 1,58 posto uplatit će Lutrija BiH.

Odgovori