Presretan sam da je konačno zavrsena majorizacija Hrvata od strane Bošnjaka, bar na polju kulture, izjavio je direktor filmskog festivala “Dani filma Mostar” glumac Slaven Knezović, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis raspodjelu novca Federalnog ministarstva kulture kulturnim projektima u Federaciji BiH.

U proračunu F BiH za kulturu za 2015. je predviđeno, tek, milijun i 200 tisuća maraka. Tim novcem federalno ministartvo kulture i sporta na čijem je čelu ministrica Zora Dujmović sufinancirat će čak 57 kulturnih manifestacija u cijeloj Federaciji BiiH.

Najviše novca i ove je godine izdvojeno za Sarajevo film festival 133.000 KM, Dani fimla Mostar dobit će 80.000, internacionalna kulturna manifestacija Mostarsko proljeće 55.000 KM, a sarajevski internacionalni teatarski festival MESS 70.000 KM.

– Nakon više od 10 godina konačno je i u Federalnom ministarstvu kulture prihvaćena činjenica da u FBiH žive dva naroda i da oba naroda imaju gotovo identične potrebe u kulturi i prvi put su podjeljena sredstva na partnerskoj osnovi 50:50 posto, kaže Knezović za HMS

No, upravo zbog činjenice da je novac za kulturu podjeljen u omjeru pola- pola, pola novca kulturnim manifestacijama na većinski bošnjačkim, a pola na većinski hratskim podučjima federalna ministrica kulture Zora Dujmović izložena je žestokim kritikamma sarajevskih kulturnih djelatnika redatelja Harisa Pašovića i Dine Mustafića, te glumca Emira Hadžifejzovića koji su je optužili da uskraćuje novac internacionalnim kulturnim projektima kakvi su oni sarajevski, a potpomaže provincijske manifestacije.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

-Kao što je primitivno i glupo docirati bilo kom čovjeku kako i na što trošiti svoj zarađeni novac još je gluplje i primitivnije raditi to jednom cjelom narodu, kaže Knezović.

Godinama su, kaže Knezović, Hrvati za kulturu dobijali 10, a Bošnjaci 90 posto novca iz federalnog proračuna i spomenuta gospoda nisu se ni jednom pobunili protiv toga.

-Da je bilo obrnuto, ja bih prvi ustao i rekao to nije uredu, pa to je majorizacija Bošnjaka, kaže Knezović, koji je čestitao ministrici Dujmović na “odvažnosti da ravnomjerno raspodijeli novac za kulturne projekte”. /HMS/

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Odgovori