Ispred Hrvatskog doma u Kiseljaku organizirana je akcija prikupljanja uzoraka krvi za banku koštane srži u BiH čija je uspostava konačan cilj projekta kojeg u BiH provodi nevladina organizacija “Mala” u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva.

Pomoć u realiziranju ovog projekta NVO “Mala” ima i od Zaklade “Ana Rukavina” u Hrvatskoj s kojom imaju potpisan Sporazum i u čiju bazu podataka, do uspostave vlastite Banke, ulaze i uzorci krvi prikupljeni u BiH i tipizirani u Kliničko bolničkom centru Zagreb. Ova ustanova inicijatorima uspostave banke koštane srži u BiH pruža stručnu pomoć te im izlazi ususret prilikom tipizacije uzoraka koja je za bh prilike izuzetno skupa i iznosi 400 eura po uzorku.

“Dosad smo prikupili i na KBC Zagreb tipizirali 300 uzoraka krvi. Uz pomoć naših donatora i lokalne zajednice koja je pokazala daleko više razumijevanja za ovaj projekt od viših razina, i financijski smo zaokružili tipizaciju 300 spomenutih uzoraka. Za uspostavu banke koštane srži potrebno je prikupiti i tipizirati 1500 uzoraka. Uspostovom vlastite banke koštane srži postajemo dio europske i svjetske banke koštane srži što znači da će ona biti na raspolaganju i pacijentima iz BiH kojima zatreba transplantacija”, pojasnila nam je Amela Sučeska, predsjednica NVO “Mala”.

Po njezinim riječima, prikupljanje uzoraka krvi dosad je organizirano u svim općinama Sarajevske županije. Uzorci krvi trenutačno se prikupljaju u Srednjobosanskoj županiji, a u rujnu kreće i prikupljanje uzoraka u Zenici i Županiji Zeničko-dobojskoj, nakon čega će se uzorci prikupljati u Hercegovini.

Sučeska kaže da se u SBŽ rado vraća jer upravo su na ovom području u jesen prošle godine imali prvu Donatorsku večer za uspostavu banke koštane srži, zahvaljujući prije svega potpori županijskog ministarstva zdravstva, resornog ministra Nikole Grubešića i Vlade SBŽ.

Uspije li BiH u nakani da uspostavi vlastitu banku koštane srži, osobe od kojih su uzeti i tipizirani uzorci krvi, mogu postati donori koštane srži oboljelim od leukemije iz cijeloga svijeta, a i pacijenti iz BiH mogu računati na donacije koštane srži podudarnih darovatelja iz svjetske banke koštane srži s 400 milijuna uzoraka. Postupak presađivanja koštane srži je jednostavan poput obićnog darivanja krvi i ne mora se obavljati isključivo kirurškim putem. (Ana Popović)

Odgovori