U okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka dojke, viteško udruženje građana “Svjetlo” prezentiralo je program ranog otkrivanja raka.

Za sve žene koje nemaju zdravstveno osiguranje, uz poziv ovom udruženju, kažu, osiguran je pregled mamografom.

Iako nema pouzdanih podataka o broju oboljelih žena od raka dojke u našoj zemlji, činjenica je ipak da je on u porastu. O uzrocima, ali i posljedicama najčešće se govori nekoliko dana u godini, ili onda kada oboli neko naš bližnji. Takva je situacija i na području srednje Bosne.

“Došla sam do nekog podatka, koji ne mora biti valjan, da je u Vitezu u zadnjih deset godina otkriveno 360 oboljelih od raka dojke. Šta je s tim osobama bilo – niko nema evidenciju”, kaže Dragica Jurčević, predsjednica Udruženja građana Svjetlo Vitez.

Upravo stoga, na današnji dan odlučile su započeti jednomjesečnu kampanju razvijanja svijesti o preventivi, jer liječenje posljedica je uvijek neizvjesno. Naravno, za sve žene koje nemaju zdravstveno osiguranje pregled će platiti udruženje, pa čak i prijevoz.

Iz viteškog udruženja “Svjetlo” poručuju da je posebno zabrinjavajuće što o zdravlju žena koje nisu osigurane praktično niko ne vodi računa. One u slučaju obolijevanja od raka praktično nisu ni statitističke brojke, jer da jesu u ovoj bi se zemlji znao broj oboljelih, ali i izliječenih javila je FTV.

Odgovori