Komemorativni skup za četvero tragično stradalih studenata mostarskog Sveučilišta održan je danas u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, obraćajući se nazočnima, kazala je kako Sveučilište od svoga nastanka nije imalo tužniji skup kao današnji te kako nije doživjelo veću tragediju od subotnje.

– Obiteljima izražavamo iskrenu sućut, i svi mi ovdje okupljeni upućujemo naše molitve Bogu da podari snage obiteljima naših studenata, njihovim prijateljima te da podari snage ovom Sveučilištu. I ovaj put kao ljudi postavljamo si mnoga pitanja. Zašto? Kako je moguće? Zbog čega? Nemamo odgovor. Ali vjerujemo u jedan odgovor – Ne, ovo nije kraj! Sveučilište, mi ovdje okupljeni, sačuvat ćemo vječnu uspomenu na naše studente. Naše misli bit će okrenute Domagoju, Antoniji, Vjekoslavu i Teni – kazala je rektorica Ostojić.

Sućut obiteljima, rodbini, prijateljima i cijelom Sveučilištu uputila je i predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Janja Marušić, kazavši kako ne postoje riječi da se opiše bol, tuga i žalost koju svi osjećaju zbog tog tragičnog događaja.

– U ime svih studenata mostarskog Sveučilišta i svoje osobno ime izražavam najdublju sućut obiteljima, rodbini i prijateljima naših dragih preminulih kolegica i kolega – kazala je Marušić dodavši kako je ovo tragedija koja je pogodila četiri obitelji, dvije zemlje, Sveučilište te jednu cijelu naciju.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Generalni konzul Republike Hrvatske Dragan Matijević je izrazivši sućut obiteljima poginulih studenta kazao kako bol za mladim ljudima dijeli čitava Hrvatska, ali i regija, te da je za ono što se dogodilo riječi utjehe teško pronaći.

Kako se oprostiti od djevojaka i mladića koji su bili na pragu života, pitao se i premijer HNŽ-a Nevenko Herceg, navodeći kako su bili puni životne radosti učenja i stjecanja novih znanja. Ta ih je spoznaja dovela u Hercegovinu i Mostar, ali na žalost, želja da se za Božić vrate kući svojim obiteljima odvela ih je na put bez povratka.

“Danas se vraćaju kući, na žalost ne onako kako smo željeli. Bili ste i bit ćete zajednički ponos i najljepši most koji povezuje ravnu Slavoniju i našu krševitu Hercegovinu, i otišli u neko bolje mjesto na kojem ćemo se ponovno susresti”, kazao je premijer HNŽ-a Nevenko Herceg uputivši posljednji pozdrav tragično preminulim studentima.

Molitve za tragično preminule studente već su brojne izrečene a i svijeće upaljene, podsjetio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, navodeći kako je vijest o tragediji koja se dogodila pogodila sve građane Mostara, ali i regije.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

“Neka vam dragi Bog podari vječni nebeski mir, a vašim najmilijim utjehu. Grad Mostar i njegovi građani uvijek će se s ponosom sjećati i čuvati uspomene na vas”, kazao je gradonačelnik Bešlić.

Sućut obiteljima, rodbini, prijateljima stradalih u svojim su obraćanjima uputili i dekani fakulteta na kojima su stradali studenti studirali. Sućut su uputili dekan Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Mario Vasilj, dekan Fakulteta zdravstvenih studija Ivan Vasilj, v.d. dekanice Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Danijela Petrović i dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić.

Generalni vikar Mostarske biskupije don Željko Majić i provincijal Franjevačkog samostana fra Iko Skoko uz koncelebraciju brojnih svećenika ispred mrtvačnice Bijeli Brijeg izrekli su molitve za utjehu ožalošćenima i za život vječni mladih studenata.

Potom su tijela tragično preminulih uz policijsku pratnju odvezena u rodnu Hrvatsku gdje će biti i sahranjena, a večeras u 17 sati u crkvi svetoga Petra i Pavla u Mostaru bit će služena sveta misa zadušnica.

Četvero hrvatskih državljana, dvije djevojke i dva mladića iz Vukovarsko-srijemske županije, utopilo se nakon što je subotu oko 10 sati vozilo marke ” Škoda Fabia ” vinkovačkih registarskih oznaka sletjelo u Neretvu u mjestu Bijela, sjeverno od Mostara.

Smrtno su stradali Vjekoslav Božanović (24) iz Donjeg Novog Sela, Antonija Šarić (22) iz Komletinaca, Tena Vračević (20) iz Trnave, nedaleko od Đakova, te Domagoj Rose (22) iz Đakova. dok se Stjepan Bošković (21) iz Đakova, uspio spasiti tako što je isplivao iz Neretve.

Nesreća se dogodila kada je vozilo prednjim dijelom udarilo u brdo, nakon čega je vozač izgubio nadzor nad upravljačem i sletio u Neretvu.

Stradali studenti su bili na putu za Hrvatsku kako bi s obiteljima proveli nadolazeće blagdane./Vecernji.ba

Odgovori