Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je EU strateški cilj BiH, što je potvrđeno i u usvojenoj zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH o prihvatanju zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU od 15. decembra prošle godine.

 

Tokom današnjeg sastanka Ivanića sa delegacijom Evropske narodne stranke /EPP/ocijenjeno je da obnovljeni pristup EU, novom njemačko-britanskom inicijativom, ima potencijal da podstakne dugoočekivanu obnovu puta BiH ka EU i približi je Evropi konkretnim koracima, koje treba da preduzmu BiH i EU, da bi stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i bili postignuti uslovi za predaju kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Na sastanku je rečeno da fokus na socioekonomskim reformama predstavlja novi početak za BiH u procesu integracija, koje su izraz neposredne potrebe naroda i građana u BiH, a koje će rezultirati povećanjem ekonomskog rasta, jačanjem vladavine prava i borbom protiv kriminala i korupcije, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Delegaciju Evropske narodne stranke predvodili su potpredsjednik EPP grupe Sandra Kalniete i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda, koji su prenijeli podršku Evropske narodne partije BiH i ponovo potvrdili perspektivu članstva BiH u EU.

U ime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića sastanku je prisustvovao savjetnik Tonka Krešić, dok je u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sastanku prisustvovao savjetnik za vanjsku politiku Elvir Čamdžić.

Odgovori