Ceremonija ispraćaja Pješačke postrojbe iz sastava 5. pješačke brigade Oružanih snaga BiH u misiju potpore miru “Odlučna potpora“ u Islamskoj Republici Afganistan, održana je u vojarni i zračnoj luci „Dubrave“, Živinice, 10.12.2015. godine.

Pješačka postrojba iz sastava 5. pješačke brigade, u kojoj su i četiri pripadnice OS BiH, nakon rigorozne selekcije prošla je zahtjevne, tjelesno naporne i iscrpljujuće višemjesečne treninge, kako bi svojom obučenošću i osposobljenošću rame uz rame sa međunarodnim koalicijskim snagama, dala svoj doprinos u operaciji potpore miru u Islamskoj Republici Afganistan.

Postrojba će obavljati svoju misiju u sastavu američkog kontigenta koalicijskih snaga u bazi „Bagram“.

Samoj ceremoniji ispraćaja postrojbe u misiju, osim rodbine i prijatelja vojnika, nazočili su načelnik ZS OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, zapovjednik OZ OS BiH general bojnik Dragan Vuković, zapovjednca NATO stožera u BiH brigadni general Giselle M. Wilz, predstavnici EUFOR-a, vojno-diplomatski predstavnici akreditirani u BiH i generali OS BiH.

General Jeleč je naglasio impozantne brojke dosadašnjeg sudjelovanja pripadnika OS BiH u mirovnim misijama, kako pod zastavom Ujedinjenih nacija, tako i u sklopu koalicija i NATO-a.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Domaćin svečanosti, zapovjednik 5. pbr brigadni general dr. Kenan Dautović, istaknuo je značaj permanentne obuke koja se realizira u 5. pbr i izdvojio ovaj poseban segment – obuka postrojbe za mirovne misije. Također, naglasio je da je ovo četvrti kontigent, koji se iz sastava brigade kojom zapovijeda, upućuje u neku od misija potpore miru.

 

Odgovori