Džihadisti Islamske države u svojem agresorskom pohodu namjeravaju iskoristiti Libiju kao svojevrstan ulaz u Europu. Džihadisti nakon osvajanja ove sjevernoafričke zemlje planiraju rat preseliti u južnu Europu.

 

Svoje paravojne postrojbe iz Sirije i Iraka islamisti će preseliti u Libiju, a potom pod krinkom imigranata prijeći Mediteran i ući u Europu, otkriva Quilliam, britanska antiteroristička skupina.

Borci Islamske države tada bi se nastanili u gradovima diljem južne Europe gdje bi pokušavali ugroziti pomorski promet.

Ovaj program Islamske države navodno je osmislio fanatični propagator za kojeg se vjeruje da je važna osoba kada je internetska regrutacija u Libiji u pitanju.

ISSIS je već ustrojio libijske ćelije koje su u nedjelju objavile snimku pogubljenja 21 egipatskog kršćanina.

– Džihadistička organizacija “Islamska država” planira osvojiti Evropu preko Libije, koja će, zbog svoje savršene strateške lokacije prema europskom kontinentu, omogućiti teroristima da svoje borce prebace preko Sredozemlja.

Prema planovima “Islamske države”, koje je analizirala britanska istraživačka organizacija Quilliam, navedena je strategija za ilegalno prebacivanje boraca preko mora iz Libije na jug Europe i u luke na otoku Lampeduzi, na krajnjem jugu Italije.

“Libija ima dugu obalu i blizu je južnih krstaških država, do kojih se može lako doći u improviziranom plovilu”, navodi se u pismima pristalice “Islamske države”, koji sebe naziva Abu Ibrahim al Libim, a u koje je uvid imala organizacija “Quilliam”.

Prema pisanju britanskog dnevnika “Daily telegraf”, vjeruje se da je on snažno oruđe “Islamske države” za vrbovanje putem interneta.

“Društvena mreža Twitter ugasila je Libimov profil više puta, a svaki put kada se ponovo uključi veoma brzo ima više tisuća sljedbenika, što je tipično za suradnika ‘Islamske države’”, rekao je istraživač “Quilliama”..

U planovima se navodi da bi islamisti došli prerušeni u ilegalne imigrante, a potom bi počeli sveopći napad na jug Europe, izazivajući kaos i krvoproliće.

Teroristi se nadaju da će u Libiju doći veliki broj boraca iz Sirije i Iraka, koji će biti spremni za invaziju na Europu./HMS/

Odgovori