“Nije istina da sam od gospodina Žilića tražio bilo što, to bi bilo smiješno”, kazao je za Dnevni Avaz visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, izenenađen informacijom koju je objavio Neovisni News Web portal Republikainfo, da je od kontroverznog bogataša Ivana Žilića, koji živi u Luxemborugu, tražio vrtoglavih tri milijarde eura za projekte BiH.

Međutim, Inzko ne negira da se susreo sa Žilićčem u Luxembourgu te je za Avaz potvrdio da je “glavna svrha posjete i susreta sa Žilićem bili kontakti u Austriji”.

Portal Republikainfo objavio je ekskluzivnu informaciju da su se Inzko i Žilić susreli u Luxembourgu 23. ožujka, gdje je visoki predstavnik u BiH tada susreo i s ministrom vanjskih i europskih poslova ove zemelje Jeanom Asselbornom. 

No, od očiju  javnosti ostalo je skriveno da se Inzko sastao i s jednim od najbogatijih Hrvata, Ivanom Žilićem, Varešakom s adresom u Luxembourgu koji se obogatio zahvaljujući inovatorstvu u automobilskoj industriji.

Žilić, bivši inžinjer tvornice automobila ‘Ford’ koji i danas vodi bitku za naplatu odštete za uporabu njegovog patenta, izjavio je da se susreo s visokim predstavnikom u BiH. 
Prema tvrdnji ovog milijardera, Inzko je od njega tražio vrtoglave tri milijarde eura za projekte u BiH. 

“23. ožujka u 13 sati imao sam u Luxembourgu posjetu od višeg predsjednika Bosne i Huma dr. Valentina Inzka. On je tražio od mene 3 milijarde eura za projekte u Bosni. Ja sam mu ih odobrio. Od tada, se dr. Valentin Inzko krije se po Pragu, Beču, Moskvi, Klagenfurtu, Luxembourgu, samo da ne bi morao te projekte reallizirati! A Bosna čeka”, kaže milijarder, dodajući da se radi o “projektima Sjeverna i Južna autocesta, vrijednim po 1,5 milijardu eura”.

Inzko u izjavi za Dnevni avaz nije demantirao niti jednu Žilićevu tvrdnju, osim da je osobno tražio novac, te potvrdio da je jedna od tema njegovih razgovora sa Žilićem i bila izgradnja autoceste.

Naime, Inzko je za Dnevni avaz potvrdio da je “po preporuci prijatelja”, upoznao ovog kontroverznog bogataša, čiji istupi u medijima redovito podignu prašinu. 

“Gdje god putujem i gdje god imam priliku, pokušavam nagovoriti potencijalne investitore da ulažu u BiH. Posljednje predavanje potencijalnim investitorima bilo je 15. travnja u Beču. U ožujku sam posjetio ministarstvo vanjskih poslova u Luxemborugu, a isti dan i Bruxelles. Naravno, razgovarali smo o BiH i koridoru 5C, ali njega su zanimali samo kontakti s ljudima u Austriji koji se nikada nisu realizirali”, kazao je Inzko.

Također, u Inzko kaže da je on nametnuo Žiliću priču o BiH, rekavši mu da će se nastaviti gradnja koridora 5C s koncesijama. 

“Rekao sam mu da svatko, tko želi, može napraviti ponude nadležnim organima. Osim toga, ni moja funkcija mi ne omogućava da tražim od bilo koga sredstva za bilo koju investiciju. Tu su nadležni drugi. Naravno, općenito smo razgovarali, o tome koliko može koštati gradnja autoputa”, potvrdio je Inzko.

Odgovori